Korona araştırma komisyonu yaptığı çalışmada "Yaşlıları koruma stratejisi başarısız oldu" dedi.

Korona Komisyonu'ndan sert eleştiriler

Yaşlıları koruma stratejisi başarısız oldu ve önlemler çok geç alındı.

Korona Komisyonu, ağır eleştirilerinde, yapısal eksiklikler on yıllardır biliniyor:

"Bu eksiklikler için, görevdeki hükümette, bu bilgiye sahip olan önceki hükümetler gibi nihai sorumluluğu üstleniyor." denildi.

İsveç'in salgın sırasında ülkenin yaşlılarını korumayı başaramadığı, İsveç Sağlık ve Bakım Müfettişliği Ivo tarafından çoktan tespit edildi.

Bugün, aynı sonuca varan Korona Komisyonu'ndan yaşlı bakımı ile ilgili kısmi bir rapor geldi.

Korona Komisyonu, bir basın açıklamasında, "Yetkililerin, yaşlıların bakımı ve bakımında enfeksiyonun yayılmasını ele alışını gözden geçirirken, yaşlıları koruma stratejisinin başarısız olduğunu tespit etti."

"Hazırlıksız ve yetersiz donanım"

Huzurevleri arasında yaygın enfeksiyon yayılmasının arkasındaki en önemli faktör, enfeksiyonun toplumda genel olarak yayılmasıdır.

Korona komisyonu 300 sayfalık raporda, bir de on yıllardır bilinen "uzun süredir bilinen yapısal eksiklikler" olduğunu yazıyor.

"Bu eksiklikler için, görevdeki hükümet, bu bilgiye sahip olan önceki hükümetler gibi, nihai sorumluluğu taşıyor. Korona komisyonu kimin sorumlu olduğu konusunda ülkeyi hükümet yönetiyor (Bölüm 1, Bölüm 6) ve bu nedenle yaşlı bakımının bu tür bir krize karşı daha donanımlı olması için gerekli girişimleri kaldırmıştır" diyor.

Raporda ayrıca yaşlı bakımında bulunan çalışanların kriz durumuyla başa çıkabilmek için büyük ölçüde yalnız bırakıldığı yazıyor. Örneğin Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu ile belediye sağlık hizmetleri arasında yerleşik kanallar da yoktu.

"Enfeksiyon ciddi şekilde patladığında, belediyelerin bir pandemiyle yüzleşmeye hazır olup olmadıkları konusunda ulusal düzeyde bir değerlendirme yoktu. İlgili devlet yetkilileri de bu bilgiyi yeterince erken ya da yeterli ölçüde araştırmadı ya da araştırmada sonuç elde etmedi".

Korona komisyonu raporda: 2020 baharında, hükümet ve devlet kurumları yaşlı bakımında enfeksiyonun yayılma risklerini azaltmak için bir dizi önlem uygulamaya koydu. Ancak bunlar çok geç geldi ve yeterli olmadı" ifadelerine yer veriyor:

Komisyon: "Genel değerlendirmemize göre, yaşlıların özellikle savunmasız olduğuna dair erken bilgilere rağmen bunlar geç kalmıştı. Önlemlerin de bazı açılardan yetersiz olduğunu değerlendiriyoruz" dedi.

Korona Komisyonu, durumu Nordik komşu ülkelerle de karşılaştırıyor.

"Diğer İskandinav ülkelerinde, sağlık hizmetleri ve özellikle yoğun bakım da ön plandayken, diğer yandan, yetkililerin erken salgın önlemlerinde yaşlılara yönelik bakım daha fazla odak noktası olmuş gibi görünüyor." ifadelerine yer verildi.

Editör: İsveç Gündemi