Zaman zaman çok fazla eleştirilen İsveç, kendi izlediği yoldan son zamanlarda vaz geçmeye başladı.

Son bir ay içinde çok kapsamlı yeni kısıtlama tavsiyeleri getiren ve bazı alanlarda kısıtlamaları artıran İsveç, bu davranışlarıyla kendi stratejisinden vaz geçerek, virüsle daha etkin mücadele etme yoluna girmiş oldu.

En son liselerin uzaktan eğitime geçme kararıyla birlikte başka nasıl adımlar atılabilir noktasında düşünülürken, Halk Sağlığı Kurumu, tavsiyelerini daha da sertleştirebileceği gündeme geldi.

Bölgelere göre, kısıtlama kurallarında esneklik olan İsveç'te İsveç Halk Sağlığı Kurumu, enfeksiyonun yayılmasını durdurmak için ülke genelinde aynı kuralların geçerli olmasını önerdi. TT ajansının elde ettiği yeni teklif bilgisinde Halk Sağlığı Kurumu'nun kısıtlamalar konusunda tonunu keskinleştirdiği ve herkesin kişisel sorumluluğuna daha fazla vurgu yapılıyor.

Halk Sağlığı Kurumu'nun yeni ulusal genel yönergeler ve düzenlemeler için önerisi 14 Aralık'tan itibaren geçerli olacaktır. Böylede tüm bölgelerde aynı kısıtlama kuralları devreye girmiş olacak.

Noel ve Yeni Yıl kutlamalarından önce devreye girmesi beklenen uygulama kararları, önümüzdeki haftaya kadar kararlaştırılmayacak olan kuralların da temeli olması bekleniyor.

Halk Sağlığı Kurumunun yeni önerisi, Noel masasının etrafında kaç kişinin oturabileceği konusunda belirli bir şey söylemiyor, ancak şunu söylüyor: Yeni yakın temasları sınırlamalısınız ve sadece evinizde durmalısınız.

"Herhangi bir konuşma yapmadık, ancak daha önce bunu norm olarak sekiz kişiyle yaptık" diyen FHM Genel Müdürü Johan Carlson, bunun için kesin bir tavan belirlemek istemiyoruz, aile ilişkileri ve koşullar çok farklı, ancak bunu bir kılavuz olarak alırsanız, muhtemelen oldukça iyi sonuçlar elde edilecek dedi.

Ancak ne FHM ne de hükümet insanların Noel partileri yapmasını, alkol tüketmesini veya yeni insanlarla tanışmasını yasaklayamaz.

Teklifte, FHM, daha küçük bir çevrenin birlikte yaşadığı kişiler veya hane dışındaki birkaç arkadaş ve akraba olabileceğini de işaret ediyor.

Hala küçük çevrenizin dışındaki insanlarla temas kuruyorsanız, uzun süre küçük alanlarda ve tercihen açık havada gerçekleşmemelidir.

Eyalet epidemiyoloğu Anders Tegnell, bu Noel'de tam bir seyahat yasağı olmayacağını söyledi.

Ancak FHM, teklifinde bulaşıcı bir şekilde seyahat etmenin herkesin sorumluluğu olduğunu vurgulamaktadır. Örneğin, covid-19 semptomları gösterenler, varış noktasında kendini izole etmeli veya enfeksiyon kontrolü açısından güvenli bir şekilde eve gitmenin mümkün olduğundan emin olmalısınız deniyor.

Yalnız alışveriş yapın

Yönetmeliklerin ve genel yönergelerin çoğu geçmişten tanınabilir ve temelde mesafelerini koruyan insanlara dayanmaktadır. Daha önce olduğu gibi, FHM mağazalara, alışveriş merkezlerine ve toplu taşıma araçlarına karşı tavsiyelerde bulunuyor. Artık herkes, mümkünse tek başına alışveriş yapmaya ve mağazalarda ve alışveriş merkezlerinde gereğinden fazla kalmamaya teşvik ediliyor.

Bazı öneriler sıkılaştırılmış ve netleştirilmiştir; örneğin, işverenleri ile mümkün olduğunda evden çalışma konusunda anlaşmanın ve toplu taşıma araçlarında tıkanıklığı önlemek için çalışma saatlerini uyarlamanın da bireyin sorumluluğunda olduğu. İşyerleri için, daha önce olduğu gibi, ev ödevlerini kolaylaştırmak ve işyerinin orada çalışanlar için güvenli olmasını sağlamak önemlidir.

Daha keskin ton

Yasal olarak, FHM, özellikle herkesin kişisel sorumlulukları söz konusu olduğunda, tonu birkaç noktada arttıyor. Genel tavsiye yerine yönetmelikler devreye sokuluk yaptırım yapma noktaları aranıyor.

Ancak şuan için kuralları çiğneyenler için herhangi bir yaptırım yoktur. Öyleyse soru pratikte alınan kararlar ne kadar bağlayıcı olacak?

"Bu tür genel tavsiyelerde bulunduğunuzdan daha net olmak istiyoruz" diyen Carlson, "Genellikle yaptırım kuralları ve adımları işletmeleri veya şirketleri hedef alır. Halka uyarlandığında, açık olup olmadığı belirsiz hale gelebilir, çünkü uygulamada "gerekir" aynı zamanda "olacak" anlamına da gelir" ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi