İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström kendi twitter hesabında yaptığı açıklamada, “Yasa dışı olarak işgal ettiği Kırım’da Rusya’nın düzenlediği Devlet Duması seçimlerini kınıyoruz. Kırım’daki bu “seçimleri” tanımıyoruz” diye kaydetti.

Bilindiği gibi Rusya’da 18 Eylül tarihinde Devlet Duması seçimleri gerçekleştirildi.

Rusya, Rus parlamentosu seçimlerini işgal ettiği Kırım’da yasa dışı olarak düzenledi. Seçimlerde 255’i parti listeleri, 255’i şahsi (bağımsız) adaylıkla 450 milletvekili seçilecek. Söz konusu milletvekilli arasında, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da yasa dışı olarak seçilecek milletvekilleri de yer alacak. İşgalci yönetim, yarımadada 1207 seçim bölgesinin faaliyet gösterdiğini ileri sürdü.

Dünyanın çoğu ülkesi Rusya’nın Kırım’da düzenlediği seçimlere gözlemci göndermeyi reddetti. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Avrupa Hukuk Yoluyla Demokrasi Komisyonu ya da daha çok bilinen adıyla Venedik Komisyonu da işgal edilen yarımadadaki seçimleri gözlemlemeyi reddetti.

Ukrayna, Rusya’nın Ukrayna toprağında düzenlediği seçimleri kınayarak dünyadaki ülkelere, Kırım’ın işgalini tanımama politikasını sürdürerek seçimlerin sonuçlarını tanımama çağrısı yaptı.

QHA

Editör: İsveç Gündemi