Polis istihbarat servisi Säpo, ülke genelindeki tüm yetkililere "Covid-19 güvenlik koruması" başlığı altında "dış güçlerin İsveç'i zayıflatma faaliyetlerinin yoğunlaştığı" konusunda uyarıda bulundu.

Säpo mektubunda, korona krizi sırasında dış güçler tarafından sömürülme riski taşıyan iki güvenlik açığından bahsediyor.

  • Sağlık sektörü için önemli koruyucu ekipman alımı.
  • Nakit güçlendirmesi için yatırımcı arayan şirketler.

"Durumdan yararlanmak"

Güvenlik polisi mektupta, kötü niyetli devlet aktörlerinin geleceği yakalamak için tedarik ve şirketlere girmeye çalıştıklarını iddia ediyor.

Uyarı mektubunda: "Dış güç bu durumu, gelecekteki işbirliği veya etki koşularına bağlı olabilecek çeşitli teklifler, krediler ve bağışlar aracılığıyla sömürüyor" diye yazıyor.

Bir başka uyarı ise: Korona krizi nedeniyle evden çalışırken kullanılan video konferans casusluğu.

Säpo, "Bu nedenle, Güvenlik Polisi özellikle güvenlik korumalı gizli bilgilerin bu amaç için tasarlanmamış bilgi sistemlerinde ele alınmamasını talep etmektedir" denildi.

"Durumu yakından takip ediyor"

Yetkililerin uymak zorunda olduğu "genel tavsiye" türünde olan belge, alıcıları korona krizi sırasında her türlü güvenliği tehdit eden faaliyetlerini Säpo'ya bildirmeye teşvik ediyor.

"Güvenlik polisi zor durumdan dolayı durumu yakından izliyor. Doğru önlemlerde bulunabilmemiz için hem tehditler hem de olaylar hakkında bilgi bizim için büyük önem taşıyor."

Güvenlik Polis Şefi Klas Friberg, Mart ayının sonlarında korona kriziyle ilgili istihbarat tehdidi konusunda uyardı.

Dış güçler, toplumumuzun içinde bulunduğu zor durumdan yararlanır. Bu sadece İsveç için geçerli değildir, aynı bilgileri diğer ülkelerdeki güvenlik hizmetlerinden de alıyoruz. Tam olarak gördüğümüz şey bu riskin içine girmek istemiyoruz, ancak mevcut durum toplumumuzda zaten var olan güvenlik açıklarını güçlendiriyor. Bu, İsveç Güvenlik Ajansı'nın 2019 yılı yıllık kitabını yayınlamasıyla bağlantılı olarak daha fazla siber casusluk, dezenformasyon, etki operasyonları ve stratejik kazanımlar görebildiğimiz anlamına geliyor.

Önceki yıllarda olduğu gibi, Güvenlik Polisi casusluk ve diğer güvenlik tehditleri söz konusu olduğunda iki devleti en büyük tehdit olarak işaret etti: Rusya ve Çin.

Editör: İsveç Gündemi