Vakaların düşmesine rağmen Umeå Üniversitesi'nde viroloji profesörü Fredrik Elgh, risklerin hala var olduğunu ve bu durumun devam etmesi için rahat davranmamak gerekiyor ifadeleri kullandı.

Elgh, tedbirli davranmaya devam etmeliyiz ve daha iyi olmalıyız dedi.

Yeni istatistikler, İsveç'in Norveç, Finlandiya ve Danimarka ile karşılaştırıldığında en düşük sayıda yeni covid-19 enfeksiyonu vakasına sahip olduğunu gösteriyor.

Bu, İsveç'in son iki hafta içinde en düşük insidansa, yani 100.000 kişi başına düşen enfeksiyon sayısına sahip olduğu anlamına gelir.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu'ndan alınan istatistikler, İsveç'in Perşembe günü insidansının 33.0 olduğunu gösteriyor. Veri İstatistikleri, Finlandiya'nın 44.3, Norveç'in 48.5 ve Danimarka'nın 81.8 olduğunu gösteriyor.

Delta varyantının yayılması nedeniyle olabilir

Umeå Üniversitesi'nde viroloji profesörü Fredrik Elgh, yaşanan gelişmelerle ilgili sebepleri net olarak söyleminin zor olduğunu, ancak İsveç'in şu anda düşük bir enfeksiyon yayılımına sahip olduğunu söyledi.

Rakamların İsveç ile komşu ülkeler arasındaki farkın nedenini ne olduğunu şuan için söylemek zor.

"İsveç eğrisi bir haftadır sabit ama aynı zamanda Danimarka'da faha fazla test yapıldığı biliniyor. Elgh, İsveç, Norveç ve Finlandiya arasındaki farklılıklara atıfta bulunarak, 35 ve 45'lik bir insidansın yaklaşık olarak aynı şey olduğunu söyleyebilirim dedi.

"Danimarka'daki yüksek rakamlar daha kötü bir durumu gösteriyor" diyen Elgh, eğrilerinin yükselmesinin iyi olmadığını ve ülkede rakamların artmaya devam ettiğini belirtti.

Muhtemelen delta varyantının Avrupa'da yayılmasıyla ilgilidir.

Elgh, "En olası sebep bu. Bu beni endişelendiriyor, çünkü AB ortalamasına bakarsanız, Danimarka ile aynı şekilde yükselişte. Birleşik Krallık'ta enfeksiyonun yayılması İsveç'tekinden 16 kat daha fazladır ve hızla artmaktadır".

"Dikkatli olmaya devam etmeli"

İsveç'in düşük enfeksiyon yayılımına rağmen Fredrik Elgh, delta varyantının diğer ülkelerdeki yayılmasının ciddiye alınması gerektiğini söyledi. Bunun İsveç'in ne zaman daha büyük ölçüde etkileneceği sorusu olmadığına ve bu nedenle şimdiden hazırlanmak gerektiğine inanıyor.

Elgh, "Görüyorum ki insanlar pandemiden yorulmuş. Bunu anlıyorum, katılıyorum. Ancak tedbirli davranmaya devam etmeliyiz ve mümkün olan en iyisini yapmalıtız" şeklinde ifadeler kullandı. 

"Aşılar mevcut durumu daha güvenli hale getirir. Daha fazla aşı ile İsveç'te gerçekten hasta olan insan sayısı daha az olacaktır" yorumunda bulunan Elgh aynı zamanda uyarıda bulundu. Henüz aşı planıyla işimiz bitmedi dedi.

"Burada büyük bir kavga var sanki, sürekli aşı yapıyoruz. Ama yine de herkesi aşılamış değiliz" ifadeleri kullandı.

İsveç'te son güncellenen verilere göre tespit edilen vaka sayısı 1 milyon 92 bin 540 olarak kayıtlara geçerken, covid-19 nedeniyle 14 bin 643 kişi yaşamını yitirdi.

Son bir haftaki 100 bin kişi başına vaka ortalaması şöyle:  Danimarka: 81.8. Norveç: 48.5. Finlandiya: 44.3. İsveç: 33.0.

Editör: İsveç Gündemi