İran'da 1988 yazında Ayetullah Humeyni yönetimi sırasında görevde bulunan eski bir savcı yardımcısının rejim karşıtlarının kitlesel şekilde öldürülmesinde oynadığı iddia edilen rolden dolayı İsveç'te yargılanacağı açıklandı.

Olayların yaşandığı sırada Karaj'daki Gohardaşt Hapishanesi'nde savcı yardımcılığı görevinde bulunan 60 yaşındaki Hamid Nuri adlı kişi, iddianamede "savaş suçu" ve "cinayet" ile suçlandı.

Hakkında 29 kişi tarafından şikayet dilekçesi bulunan Nuri, 2019'da Stockholm-Arlanda Havaalanı'nda tutuklandı ve bu tarihten beri İsveç'te gözaltında tutuluyordu.

Aralarında Uluslararası Af Örgütü'nün de bulunduğu insan hakları savunucusu sivil toplum kuruluşları (STK), İran-Irak Savaşı'nın 1988'de sona erdiği dönemde İran genelinde özellikle gençlerin yasa dışı yollarla öldürülmeleri konusunda adaletin sağlanması için kampanya yürütüyordu.

İsveç savcılığının hazırladığı iddianameye göre bu "kitlesel temizlik", İran İslam Cumhuriyeti'nin kurucusu Ayetullah Humeyni'nin, savaşın sonunda rejime karşı gerçekleştirilen saldırıların ardından haklarında idam emri verdiği Halkın Mücahitleri Örgütü aktivistlerini ilgilendiriyordu.

Çoğunluğunu Halkın Mücahitleri'nin oluşturduğu ve yurt dışında faaliyet gösteren muhalif İran Milli Direniş Konseyi, bu süreçte yaklaşık 30 bin kişinin öldürüldüğünü ileri sürüyor. Fakat bu sayı resmi olarak onaylanabilmiş değil.

10 Ağustos'ta Stockholm'de başlayacak davanın 2022 yılının nisan ayı ortalarında karara bağlanması bekleniyor.

Editör: İsveç Gündemi