İngiliz haber ajansı Reuters, İsveç hükümetinin Ankara'ya 6 Ekim tarihinde gönderdiği mektubu ortaya çıkardı. Haber ajansı, 6 Ekim tarihli mektupta, İsveç'in Türkiye'nin endişelerine karşılık somut adımlar atılmasının sözünün verildiğini aktardı.

İki sayfalık mektupta, İsveç'in Haziran'da Madrid'de gerçekleşen NATO Liderler Zirvesi'nde imzalanan memoranduma uyulduğu da belirtildi. 14 maddelik eylem planının yer aldığı mektupta, İsveç'in anlaşmaya uymak için yaptıkları da yer alıyor.

SAPO İLE MİT ARASINDA GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİ

İsveç'in Türkiye'ye gönderdiği mektupta, üçlü anlaşmanın temel konularında sağlam adımlar atıldığı belirtildi.

İsveçli yetkililerin mektubu Erdoğan'a ve dışişleri bakanlığına hafta sonu gönderdiğini açıklarken, mektubun İsveç'in çabalarını kanıtlamak için kullanıldığı ve İsveç'in NATO üyeliğini desteklemek için gönderildiğini duyurdu. Mektupta, "İsveçli yetkililer PKK'nın İsveç'in ulusal güvenliğine tehditte aldığı rol ve organize suçla bağlantısı ile ilgili yeni analizler yapıldı" denildi. Stockholm'ün 31 Ağustos'ta Ankara'nın talebiyle 1 kişiyi iade ettiği ve 2019'dan beri toplam 4 kişinin iade edildiği de vurgulandı.

Mektupta ayrıca, "İsveç, terör şüphelilerinin iadesine yanıt vermeye bağlılığını hatırlatıyor" denilirken İsveç yasaları ve uluslararası iade anlaşmalarının da göz önünde bulundurulduğu hatırlatıldı.

Editör: İsveç Gündemi