İsveç meclisi, ülkenin silah ve askeri ekipman ihracatının denetlemesi için oluşturulan araştırma komisyonu raporu sonucu, insan hakları ve demokrasi gibi konularda gözle görülür sıkıntıları olan ülkelere silah satışına izin verilmemesini kararlaştırdı.

Komisyon üyeleri yaptıkları açıklamada, söz konusu ülkelere yapılacak olan silah satışlarında daha katı kurallar koyması için hükümete yoğun telkinde bulunduklarını belirterek özellikle İsveç devletinin, yasal yollarla ihraç edilen bu silahların sonradan insan hakları konusunda daha sıkıntılı olan başka devletlere aktarılmadığından emin olması gerektiğini kaydetti.

Komisyon raporundaki önerilere iktidardaki Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller Partisi'nin yanı sıra ana muhalefet partileri olan merkez sağ koalisyon partilerinden de ciddi destek geldi.

Komisyon önerilerinin yıl içerisinde mecliste görüşüleceği bildirilirken, kabul edildiği taktirde savunma sanayide çalışan 10 binden fazla insanı etkileyebileceği belirtildi.

Dünyanın önde gelen düşünce kuruluşlarından "Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI)" tarafından geçtiğimiz mart ayında yayımlanan son raporda İsveç'in silah ihracatının yüzde 52'sinin dünya çapında demokrasi ve insan hakları açısından sıkıntılı olarak kabul edilen ülkelere yapıldığı belirtilmişti.

Son yıllarda roket ihracatına da başlayan İsveç, şu an dünyanın en büyük 11. silah ihracatçısı konumunda bulunuyor.
Editör: İsveç Gündemi