İsveç Şehircilik ve İskan Bakanı Mehmet Kaplan, İsveç'in Kulu Fahri Konsolosu Erdal Akdeve'yi makamında kabul etti.


Bakan Kaplan, İsveç’te yaşayan oldukça çok Türk vatandaşının esas yurdunun Kulu olduğunu ve Kulu'nun İsveç içinde önemli bir ilçe olduğunu söyledi.

İsveç'te 8 aylık bakanlık dönemini değerlendiren Bakan Kaplan, İsveç'te ilk defa hükümetin  6,2 milyar kron konut alanında yatırım yaptığını belirtirken, ''2015-2020 döneminde 250 bin yeni konut yapılacak, yıllık yatırım bütçesi  6,2 milyar kron olacak, kamu bütçesinde de sektöre önemli bir kaynak  olarak yıllık 3,2 milyar kron ayrılacak'' dedi.

''Evlerin yenilenmesi, restorasyonu giderlerinin vergiden düşülmesi için verilen %50 oranındaki indirim imkanı %30’a çekilecek; böylece yenileme yerine "yeni ev yapımı" teşvik edilecek'' diyen Kaplan  ''İsveç’te konut yetersizliği, büyük bir sorundu İsveç’teki 290 belediyeden 150’sinden fazlasında konut yetersizliği vardı. Bakanlığımızın 8 aylık döneminde  İsveç'te ki ev sorununu gidermek için aldığımız önlemler, kamuoyunda taktirle karşılandı'' şeklinde konuştu.

Bakan olduktan sonra ilk dış gezisini Türkiye'ye yaparak, ilk ziyaretinin de Kulu'dan başlamasından dolayı bakan Kaplan'a teşekkür eden Erdal Akdeve,  Kulu'nun İsveç için son derece önemli bir ilçe olduğunu söyledi. Akdeve, 2009 yılında İsveç'in Başbakanı Fredrik Reinfeldt'in Kulu'yu ziyaret ederek  gün boyunca temaslarda  bulunduğunu  ifade etti.

İsveç'in Kulu Fahri konsolosluğunun resmi açılış tarihinde dönemin Entegrasyon Bakanı Erik Ullenhag da katıldığını hatırlatan Akdeve, İsveç'te 40 binden fazla Kululunun yaşadığına dikkat çekti. Akdeve, İsveç'in Kulu'ya çok önem verdiğini bunun da bir Anadolu ilçesinde fahri konsolosluk açarak gösterdiğini belirtti.

İsveç Kulu Fahri Konsolosluğu çalışmaları hakkında bilgi veren Akdeve, Kulu ve Konya’daki İsveç vatandaşlarının resmi işlemleriyle ilgilendiklerini belirtti. Pasaport, ehliyet, oturum izni gibi kıymetli evrakların elden alınması için Ankara’ya kadar gidilmesine gerek kalmadığını Kulu’da teslim ettiklerini ifade etti. Ayrıca, İsveç'in Ankara Büyükelçiliğinin danışmanlık konusunda yükünü hafiflettiklerini kaydetti.

Stockholm'e yaptığı bir kaç günlük kısa ziyareti esnasında ,Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Serkan Köse, Botkyrka Belediye Meclis Üyeleri Bekir Uzunel ve Gül Alıcı, Kulu Vakfı Başkanı Haydar Akan, İsveç-Türk Federasyonu Başkanı Ahmet Önal, UETD İsveç Başkanı Özer Eken, Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Kurulu Üyesi Rafet Candemir ile görüştüğünü ettiğini ifade eden Akdeve, ziyaretlerin çok verimli geçtiğini kaydetti. 





Editör: İsveç Gündemi