İsveç'teki yeni bir rapora göre, salgın erkeklerin kadınlara yönelik şiddetini artırdı.

Toplum kapandığında hem yetişkinler hem de çocuklar giderek daha ciddi istismara maruz kaldılar.

Unizon Genel Sekreteri Rebecka Andersson, kadına ve çocuklara yönelik şiddet, baskı ve istismarın en yakınları tarafından gerçekleştiğini aktardı.

Unizon, ülke çapında kadınlar, kızlar ve gençler için 130 destek ve sığınma evi bulunduruyor. Bugün, 2020 istatistikleri açıklandı ve rakamlar iç karartıcı bir tablo çiziyor.

"Hem yaşlılarda hem de gençlerde bizimle temasların sayısında net bir artış görüyoruz. Uluslararası alanda aynı modeli gördüğümüz için bu maalesef beklenen bir durumdu" diyen Rebecka Andersson, korkularımız gerçekleşti ifadeleri kullandı.

2019 yılında, acil servislerin mağdurlarla ağırlıklı olarak sohbet ve telefon yoluyla 121.000 destek talebi gerçekleşti. 2020 yılında bu sayı 138.000'e yükseldi.

"Pandemi elbette etkiledi" diyen Rebecka Andersson, kısıtlamalar getirildiğinde, birçok kadın için günlük yaşamdaki güvenli noktalar ortadan kalktı" diyen Andersson, iş, spor ve hobiler noktasında kadınlar birçok aktiviteden uzak kalınca evde kaldığı sürede baskı gördüklerini ifade etti.

Şiddet yönlü bir adamla yaşayanlar, kendilerini birdenbire eskisinden daha yalnız ve savunmasız halde buldular.

Liseler kapandığında temaslarda da bir artış olduğunu fark ettik. Pek çok genç kadın ve kız, çok ciddi cinsel şiddete maruz kaldıkları bildirilirken, bu istismarların genelde en yakınlları tarafından gerçekleştiği söylendi.

Rebecka Andersson, "artan işsizlik ve alkol kullanımı gibi faktörler taciz sarmalının arka olanını inşa ediyor olabilir, bu tür sorunları olan erkeklerde şiddet eğilimi artıran bir şey" ifadeleri kullandı.

İşsizlik şiddete katkı sağlıyor

Dalarna, Malung-Sälen'de küçük bir kadın sığınma evi işleten Tätte Örhammar-Sjödén:

2020'de o meslektaşlarıyla, bir önceki yıla göre sığınma evi sayısını iki katına çıkarmak zorunda kaldı. Destek bağlantıları da önemli ölçüde arttı. Acil durum hizmeti 2019'a göre iki kat daha fazla destek çağrısı aldı.

"Lanet salgın" diyor.

"Ne yazık ki çoğu işini kaybetti. Diğerleri evde oturarak çalışıyor. Yani daha çok üst üste oturuyorsunuz. Aşırı alkol tüketimi bunu tetikleyen nedenlerden biri olabilir" görüşünü aktardı.

Belediyenin tek destek hattı üzerindeki baskı büyük. Kaynak eksikliği ciddi bir sorun olarak duruyor.

Tätte Örhammar-Sjödén, kasabadaki gençlerle sohbet başlatmak için ekonomik destek başvurusunda bulunmak istiyor.

Şiddetle ilgili olaylarda "İhtiyaç çok büyük" dedi.

Rebecka Andersson, savunmasız kadın ve çocuklarla ilgili "salgın suçluluğun" daha uzun süre devam edeceğini düşünüyor.

"Daha fazla arama bekliyoruz. Birçoğu uzun zamandır sebat ediyor ama sonunda başarısız oluyor ve sonra destek için başvuruda bulunuyorlar" ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi