İsveç, Birleşik Krallık'tan gelen uçuşlar için sınırı kapattı. 

Ancak bazı boşluklar var: İşte Londra İsveçlilerinin eve gitme hileleri. 

Mikael Damberg basın sekreteri Adriana Haxhimustafa, "Enfeksiyonun yayılmasını engellemek herkesin sorumluluğunu üstlenmekten geçiyor" diyor.

21 Aralık'ta İsveç , toplumda enfeksiyonun yayılmasını engellemek için Birleşik Krallık'tan uçuş yasağı getirdi, özellikle de Birleşik Krallık'ta yer edinen İngiliz virüs varyantı ile ilgili olarak alınan bir karr. Uçuş yasağının 31 Aralık'a kadar uzatılması, ülkede bulunan İsveçlilerin eve dönmesini zorlaştırıyor.

Ancak yasağa rağmen yollar var.

Londra'da yaklaşık 100 bin İsveçli yaşıyor. Facebook'taki Londra İsveçlileri grubu çoğu şey hakkında birbirlerine bilgi veriyor. Son günlerin en çok sorulan sorusu "eve nasıl gidilir".

Kastrup'tan İsveçliler için geçiş serbest

En çok tavsiye edilen rota Danimarka'ya uçmak ve oradan da İsveç'e gitmek. İngiltere'den Danimarka'ya uçuş yasağı olmadığı için çoğu Kopenhag üzerinden seyahat ediyor. Londra'daki İsveçliler böylece Kastrup'a uçabilir ve daha sonra İsveç'e girebiliyor.

Tek şart, Danimarka'dan İsveç'e gideceğinizi gösteren geçerli bir bilete sahip olmaktır.

Facebook grubundaki bir İsveçli, "Şu anda Danimarka söz konusu olduğunda iptal edilip edilmeyeceği havayollarının kendisine bağlı gibi görünüyor, bu yüzden muhtemelen hiçbir şeyin garantisi yok," diye yazıyor.

Amsterdam ve Paris'te aktarmalı geliş

Bir başka olası güzergah da Amsterdam veya Paris üzerinden İsveç'e gelmek.

İngiltere'den Fransa'ya seyahat eden Fransız ve AB vatandaşları. Gerekli olan tek şey, kalkıştan önceki son 72 saatten negatif bir covid testi sunabilmektir. Paris'ten daha sonra İsveç'e uçmakta hiç bir engel yok.

Ayrıca Londra'dan Amsterdam'a gidebilir ve oradan İsveç'e uçulabilir.

Birleşik Krallık'tan Hollanda'ya seyahat etmek, kalkıştan önceki son 72 saatin negatif pcr testi gerektirir.

"Kişilerin kendisine kalmış"

Pek çok kişi İsveç seyahatiyle ilgili soruları için Londra'daki İsveç Büyükelçiliği ile iletişime geçiyor.

"Londra'daki İsveç Büyükelçiliği Basın ve İletişim Müdürü Åsa Höjer, 21 Aralık'ta uçuş yasağının getirilmesinden bu yana 1000'den fazla çağrı ve e-posta aldık" diye yazıyor.

Büyükelçiliğin yapabilecekleri konusunda, neyin geçerli olduğu hakkında bilgi vermek ve düzenlemeleri açıklamak olduğunu açıklıyor.

Åsa Höjer, enfeksiyon durumu nedeniyle ülkeyi terk etmenin gerçekten uygun olup olmadığı sorulduğunda, büyükelçiliğin Birleşik Krallık'ta yaşayan veya Birleşik Krallık'ı ziyaret eden kişileri bilgilendirilmeye ve yetkililerin talimatlarını takip etmeye davet ediyor.

İsveç basını: İsveçlilerin İngiltere'den başka ülkeler üzerinden girmesinin uygun olup olmadığı konusunda İçişleri Bakanı Mikael Damberg'den açıklama istedi.

"Bir uçak İsveç topraklarına inerse, İsveç vatandaşlarının ülkeye girmesini reddetmeyecek" diyen Mikael Damberg'in basın sekreteri Adriana Haxhimustafa, enfeksiyonun yayılmasının artmaması için sorumluluk almanın herkese bağlı olduğunu söylüyor.

Pazartesi günü eyalet Anders Tegnell, Birleşik Krallık'taki İsveçlilerin Danimarka üzerinden İsveç'e girme olasılığı hakkında yorum yaptı ve ardından yetkilinin tüm yolculardan test yapma ve kendi kendini karantinaya alma tavsiyesini tekrarladı.

Tegnell, TT'ye verdiği demeçte, "Enfeksiyon kontrolü konusundaki önerimiz yalnızca hava yoluyla seyahat edenler için değil, aynı zamanda gelen herkes için de geçerli." dedi.

Uçuş yasağı, Birleşik Krallık'tan tüm uçuşlar için geçerlidir ve şu anda 31 Aralık'a kadar sürmektedir.

Hükümet ayrıca, güzergahı ne olursa olsun İsveç'e girmelerine izin verilmeyen İngilizler için bir seyahat yasağı çıkardı.

İngiltere'deki İsveç vatandaşları seyahat yasağı kapsamında değiller, yalnızca ülkeler arasındaki uçuş yasağı ve bu nedenle ülkeye başka yollarla girebilirler.

Editör: İsveç Gündemi