Küresel ısınmanın en büyük risklerin biri buzulların hızla erimesi ve son yıllarda kutuplar eriyor.

Grönland buz tabakası geri dönüşün olmadığı bir noktaya ulaştı: buz artık büyümüyor, sadece eriyor.

Araştırmacılar Grönland'daki buz kütlesi için çok geç diyerek, tabakanın her geçen yıl daha da eriyerek küçüldüğüne dikkat çekti.

Dünyanın sera gazı etkisini ne durdurmaya çalışmasının artık bir önemi olmadığını ve küresel ısınmanın geldiği noktada geri dönüşü olmayan bir riskle dünyanın başbaşa olduğunun altı çizildi.

Grönland'daki buzların tamamının erimesi halinde, sular deniz seviyesinin yaklaşık altı metre üzerine çıkacaktı, böyle bir tablo karşısında kıyı şehirlerin ve dünyanın önemli bir bölümünün sular altında kalacağı belirtildi.

Ohio Eyalet Üniversitesi'ndeki araştırmacılara göre, 34 yıl boyunca 2018 yılına kadar Kuzey Kutbu'nda 234 buzul üzerinde çalışma yapıldı.

Yıllık kar yağışlarının artık yaz aylarında eriyen buzulların üzerine inşa etmeye yetmediğini keşfettiler. Bu tek başına, deniz seviyesinin her yıl yaklaşık bir milimetre yükselmesine neden oluyor.

Buzulbilimci Ian Howat: "Grönland, kömür madenindeki kanarya olacak ve kanarya şu anda neredeyse ölü durumda." dedi.

Sky News, Kuzey Kutbu'nun 30 yıl içinde dünyanın geri kalanından en az iki kat daha hızlı ısındığını, kutup buzunun 40 yılın Temmuz ayında en düşük seviyede ölçüldüğünü yazıyor.

Climate Central'ın geçtiğimiz yıl Nature dergisinde yayımladığı bir araştırmaya göre, yükselen deniz seviyesi nedeniyle 30 yıl içinde 300 milyon kişi sellerden etkilenecek.

Ancak İsveç kıyıları da şiddetli sellerden etkileniyor. Bugün şehrin bazı bölümlerinin deniz seviyesinin iki metre altında olduğu Kristianstad'da, su akışlarını kontrol eden bir izleme sistemi var ve setler inşa edildi. Bu, 2002'de Tivoli Park'taki suyun deniz seviyesinden 2,15 metre yükseklikte ölçüldüğü şiddetli sellerden atılan bir adımdı.

İsveç başta olmak üzere, Kuzey Avrupa ülkeleri açısından gelecekte en büyük riskin sel felaketleri olması bekleniyor.

Editör: İsveç Gündemi