Polarbröd'ün fırınındaki yangın, gece yarısından beri kontrol altına alınamıyor. Ateş bir parça ekmekten yayıldı ve hızla büyüyen yangın bir türlü kontrol altına alınamıyor.

Kurtarma servisinden Daniel Granberg, fırının resmen kül olduğunu söylüyor. Amonyak gaz emisyonlarının riskli olması nedeniyle VMA'dan uyarı yapıldı.

Polarbröd'ün Norrbotten'deki Älvsbyn kentinde bulunan fabrikasındaki yangın Pazar akşamı saat 22:30 civarında başladı.

Yangının basına yansıyan görüntülerine bakılında oldukça büyük bir yangın olarak görülüyor.

Dört istasyondan 25 itfaiyeci ile müdahale edilen yangınla ilgili bilgi veren Daniel Granberg, "Çok büyük bir yangın, kohezif bir binada yoğun bir yangındır. Bir çeşit konveyör bandı yanmaya başladı. Fırın tamamen alevler içinde dedi.

Söndürme işi çok karmaşık olarak tanımlanmaktadır.

"Patlama riskinden dolayı sigara içemiyoruz, çatıya çıkamıyoruz" diyen Daniel Granberg, yalnızca yüksek araçlardan ve binadaki bitişik yangın noktalarından müdahale edebildiklerini söyledi.

Bina tamamen yıkıldı

Kurtarma servisi, sabah saat 05:00'de binanın kurtarılmadığını bildirdi.

Ana fabrika kurtarılamayacak diyen Peter Granberg, geri çekildik ve şimdi bitişik binalara yayılmasını önlemeye çalışıyoruz dedi.

Saat 3'ten kısa bir süre sonra, VMA tarafından halka önemli bir uyarı yayınlandı. Älvsbyn sakinlerine amonyak emisyonu riski olduğu için içeriye girip kapıları, pencereleri ve havalandırmayı kapatmaları çağrısında bulundu.

Granberg, "Yangın, amonyak tanklarının bulunduğu tesisin geri kalanına bağlı olan binanın soğutma tesisine yayılma tehdidi taşıyor. Büyük miktarlar, tonlarca gaz var" diyerek, amonyağın zehirli bir gaz olduğunu ve rüzgarla birlikte yayılması durumunda insanların olumsuz etkileneceği sebebiyle VMA uyarı yaptı ifadeleri kullandı.

Saat 05: 00'e kadar yangının etrafındaki 1.000 metrelik riskli alan hakkında bir karar alınmış ve iki kilometre içindeki sakinlerden kapalı alanda kalmaları istenmiştir.

Bitişik yol ve tren trafiği şu anda tamamen durdurulmuş durumda.

Belediyeye göre Älvsbyn'in merkez kasabasındaki tüm okullar ve boş zaman etkinlikleri Pazartesi günü kapalıdır.

Yangın bir parça ekmekten çıktı

Bir çalışan, yerel NSD gazetesine, yangının fırında bir parça ekmeğin tutuşmasıyla başladı, taşıma bandı olan soğutma yolunda başladığını söyledi.

Ekmeklerin fırından çıktıktan sonra bir taşıma bandı ile ilerlediklerini belirten çalışan, bu bandın plastik olduğunu ve yangının ekmek parçasındaki ateşle tutuştuğu ileri sürüldü. Çalışan, söndürmeye çalıştık ama alevler çok hızla yükseldi denildi.

Polarbröd'ün iletişim direktörü Helena Rönnmark, yönetim ekibinin durumu değerlendirmek için gece saatlerinde toplandığını söyledi.

"Fırında yangın var. Tüm personel dışarıda ve kimse yaralanmadı. Şu anda hasarın ne kadar büyük olduğunu bilmiyorum ama burası bizim en büyük fırınımız ve işimizin kalbi"dedi.

"Büyük trajedi"

Polarbröd, üç vardiyada 270 çalışanı ve günün her saati üretimiyle Älvsbyn'in en büyük üretim tesisidir.

Polarbröd CEO'su Anders E Johansson, "Bizim için büyük bir trajedi ama neyse ki kimse yaralanmadı" diyerek, bu çok zor durumun üstesinden gelmek için kurtarma servisiyle işbirliği yapıyoruz ifadeleri kullandı.

Şirket geçtiğimiz günlerde Pazartesi günü açılışı yapılması gereken yeni bir üretim hattına 150 milyon SEK yatırım yaptı.

Helena Rönnmark, "Önümüzde büyük bir parti günü vardı, ancak bir anda değişti" dedi.

Polarbröd'ün Örnsköldsvik belediyesindeki Bredbyn'de bir fabrikası daha var.

Editör: İsveç Gündemi