Vårdguiden'in 1177 müşteri hizmetlerinde çalışan Sofie isimli hemşire, "Herkesin yönergelere uyması gerektiğini bildirir ve baskı yaparız. Ama bunu kendimiz yapmamalıyız, evden çalışmamalıyız" diyor.

Sağlık bölgeleri adına faaliyet gösteren 1177 firmaya göre bu, hasta güvenliği nedeniyle mümkün değil.

Medhelp şirketi, İsveç'teki tüm bölgeler adına sağlık danışmanlığı 1177 Vårdguiden'i yönetiyor. Web sitesinde kendilerini İsveç'in bu alandaki lider oyuncusu olarak tanımlıyorlar.

Salgın ilkbaharda başladığında, artan sağlık hizmeti tavsiyesi ihtiyacını karşılamak için insan kaynakları şirketlerinden birçok hemşire işe alındı.

Ancak Medhelp'in daimi hemşirelerinin aksine, kadrolu çalışanların evden çalışmasına izin verilmiyor. Bu, Halk Sağlığı Kurumu'nun mümkün oldukça sürekli evden çalışma ile ilgili tavsiyelerine rağmen.

Medhelp hasta için güvenli olmadığını söylüyor. Ancak tüm hemşireleri ve saatlik çalışanları evden çalışıyor. Hemşire Anna, bu yüzden teknik bir çözüme sahip olduklarını söylüyor.

Basının temas halinde olduğu birkaç hemşire, Medhelp'in onların evden çalışmalarına izin vermemesinin maddi nedenlerle olduğuna inanıyor.

Sofie, "Bunun mali bir teşvik olduğunu düşünüyorum. Güvenlikle ilgili olduğunu söylüyorlar. Ancak bunun Medhelp'in kendi personeli ve bizim için nasıl farklı işlediğini anlamakta biraz zorlanıyorum." diyor.

Bilgi hattında çalışan hemşire, yerimize oturur ve bilgilendiririz, hasta olan insanlarla konuşuruz ve herkesin kurallara uyması gerektiğini söyleriz, ancak bunu kendimiz yapamıyoruz. Gereksiz bir risk alma gibi geliyor ve son derece can sıkıcı yorumunda bulundu.

1177 için kriz durumu

Bazı sağlık danışmanları ayrıca büyük yoğunluk, ekipman eksikliği, çalışmayan ventilasyon ve hastaların danışmanlığında hemşirelerin söylediklerini duymalarını zorlaştıran bir gürültü seviyesi olan sürdürülemez bir çalışma ortamına tanıklık ediyor.

Aynı zamanda 1177 zor bir durumda. Vårdguiden'in özel covid-19 hattı üzerindeki baskı, Mart ayı sonunda olduğu kadar şimdi de yüksek. Ancak çalışma ortamındaki eksiklikler ve en ufak bir semptomda hemşirelerin evde kalmaları, işe alınan hemşireler arasında hastalık izninin yüksek olduğu anlamına geliyor. Yaklaşık bir hafta önce, evde çalışacak dokuz hemşireden yedisi hastalık iznine çıktı.

Hemşire Sofie şirketin riskleri göz önünde bulundurmayarak, çalışanlarını riskte atmasına tepki göstererek, "Sosyal açıdan bu kadar önemli bir işleve sahip olduğumuzda çok gereksiz geliyor. Bu, hastalar için gereksiz yere uzun bekleme süreleri olduğu anlamına gelir. Yine de, evde hafif semptomlarla oturuyoruz. Ancak bir şansımız olsaydı çoğu evden çalışabilirdi" dedi.

Sabun "su gibi geldi" çoğu hastalandı

İlkbaharda bile, personelin çoğu covid-19'a yakalandı. Ofis ortamında hemşirelerden birinde korona enfeksiyonu bulundu ve ondan sonra birçok kişinin hastalandığını söyledi.

Aynı zamanda, Årsta'daki ofiste ne el dezenfektanı ne de sabun vardı.

Sofie, "Bu bahar, salgın en kötü haldeyken, ne dezenfektan ne de sabun hiçbir şey yoktu" diyerek sonra kendim sabunumu işe getirdim. Şimdi var, ama bir sabun bile ancak yazdan sonra gelebildi ifadeleri kullandı.

Bir diğer hemşire olan Carina, şirketin getirdiği sabun seyretilmiş bir sabundu, resmen su gibiydi. Bir felaketti ifadeleri kullandı.

İşyerinde enfekte olma endişeleri personel arasında yaygındı ve hala yaygın.

1177 hattında çalışan Anna isimli hemşire, "Birbirinize çok yakın oturduğunuzda meslektaşlarınızın testlerinin pozitif çıktığını duyduğunuzda kötü hissediyorsunuz. Özellikle evden çalışmak için teknik bir fırsatın gerçekten var olduğunu bildiğinizde ve bunun yapılmaması üzücü. İlk dalga genel bir kaos olduğunu anlayabiliyoruz. Ancak artık güvenli bir çözüm bulmak mümkün olmalı" dedi.

Hemşirelere göre, işyeri pandemi sırasında sahada çalışan personel sayısına göre uyarlanmadı.

"Hiç iyi hissettiğimi sanmıyorum" diyen Sofie, o kadar kötü havalandırılıyor ki oturacak yeri olmayan insanlar ortaya çıkıyor, çünkü çok kalabalık yorumu yaptı.

Hemşirelerin şikayetlerinden sonra tepki çeken Medhelp şirketi konuya dair açıklama yaptı.

Medhelp: "Büyük zorluklar var"

Medhelp şirketinin İK müdürü Geir-Erik Hyvärinen şikayetlere yazılı olarak yanıt verdi:

"Tıpkı sağlık hizmetindeki herkes için olduğu gibi, salgın da Medhelp için büyük zorluklar yaşandı. Bizim için bu, 1177'lik büyük yük ile başa çıkmak için çok sayıda geçici hemşire getirmek zorunda olduğumuz anlamına geliyordu. Hemşireler bizimle yalnızca geçici olarak çalıştıkları için, teknik ekipmana ve güvenli sistemlere erişebilecekleri ofisimizden çalışmaları gerekiyordu. İşi yapmak için bu gerekli. Elbette çalışma ortamından sorumluyuz ve bizimle çalışan herkes için olabildiğince güvenli ve iyi bir çalışma ortamı geliştirmek ve yaratmak için sürekli çalışıyoruz.

Bu bahar bir dönem toplumun büyük kesimlerinde el dezenfektanı sıkıntısı vardı ve kısa bir süre bize de uygulandı. Sıradan el sabunu kullanıyoruz ve kesinlikle su ile seyretilmedi.

İşe alınan hemşirelerin görüşlerini dinliyoruz, ancak müdürleri çalıştıkları personel şirketinde çalışıyor" diyen Geir-Erik Hyvärinen, kadrolama şirketleriyle yakın bir diyaloğumuz var ve uyguladığımız önlemlerden memnun olduklarını ifade ettiklerini yazdı.
 
Dipnot: Yazıda kullanılan hemşirelerin isimleri gerçek değildir. İş yerlerinde sorun yaşamaları için gerçek isimleri gizli tutulmuştur.

Editör: İsveç Gündemi