SMHI, yaptığı açıklamada, son yıllarda artan kürüsel ısınmaya rağmen İsveç'in bazı bölgelerinde 58 yılın en soğuk Temmuz ayını yaşaması birçok yönüyle olumlu olduğunu belirtti.

Bugün Borås'ta serin bir hava yaşandı. Temmuz ayı genel olarak ülke genelinde şimdiye kadar yağmur ve normalin birkaç derece altındaki sıcaklıklarla ölçüldü.

En soğuk bölge kuzey Svealand ve güneybatı Norrland olduğu açıklanırken, Temmuz boyunca havanın son yıllara oranla daha serin olması bekleniyor denildi. Kuzey Norrland üzerinden etkili bir yağışın olduğu ve Cuma günü Götaland üzerinden yağmurun giriş yapacağı söylendi.

SMHI uzmanı, Henrik Reimer, "Tabii ki henüz tahminlerde biraz dikkatli olmakta fayda var, ancak normalden daha soğuk olmaya devam edecek gibi görünüyor" ifadeleri kullanan meteoroloji uzmanı Henrik Reimer, Sveg, Mora ve Storlien'de 1962'den bu yana Temmuz ayının en soğuk ayı olacağı görülüyor dedi.

Västmanland, Färna'da, 1965'ten bu yana en soğuk Temmuz ayını yaşayablir.

Tarihi soğukluğun nedeni olarak, bir yandan İsveç'in güneydoğusunda kısmi olarak uçuş trafiğinin azalması olarak görülebilir denirken, özellikle covid-19 nedeniyle dünya genelinde küresel bir trafik azalımı ülke genelinde daha soğuk havaya katkı sağladığı düşünülüyor.

İstisna olarak, sıcaklığın normal olduğu İsveç'in güneydoğusundaki Baltık Denizi görülüyor diyen meteoroloji uzmanı Henrik, "Gotland'da, deniz suyunun Haziran ayında oldukça düzgün bir şekilde ısınması nedeniyle geçen yıla göre daha sıcak bir Temmuz olabilir" diyerek, suyun sıcak olması, karadan gelen havayı da ısıtır ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi