İsveç hükümeti bugün yaptığı toplantının ardından iltica yasalarını sıkılaştırma kararı aldı. Başbakan Stefan Löfven hükümet kararlarını açıklarken 'İsveç'in bugüne kadar olduğu gibi yüksek çok sayıda mülteciyi alamayacak olması bana acı veriyor' dedi. Hükümet ortağı Çevre Partisi eş başkanı ve Başbakan Yardımcısı Asa Romson da basın toplantısında son kararların alınmasının partisi için çok zor olduğunu belirtirken gözyaşlarını tutamadı.

Başbakan Stefan Löfven son alınan kararları açıklarken Avrupa Birliği'ne sert eleştirilerde bulunarak "Üye ülkeler maalesef mülteci krizinin üstesinden birlikte gelmeyi becerememişlerdir. Alınan kararlardan amaç mülteci alımında İsveç'e nefes alma fırsatı vermektir" dedi.

Alınan kararlarla BM kotası haricinde iltica başvurusunda bulunan mültecilere 3 yıllık geçici oturma izni verilebilecek.Ancak şimdiye kadar İsveç'e gelmiş ve iltica başvurunda bulunan çocuklu aileler ile yalnız gelmiş 18 yaş altı çocuklar daimi oturma izni alabilecekler.

Diğer korunma ihtiyacında bulunanlar oturma izni alamayacaklar.Aile birleşmesinden İsveç'e gelmek isteyenlere uygulanan kurallar sertleştirilecek.Daha önce geçici sınır kontrolleri kararı ile İsveç'e gelen feribotlarda başlatılan kimlik kontrolü uygulaması İsveç'e gelen tüm taşıma araçlarına yaygınlaştırılacak.
Editör: İsveç Gündemi