"Şu anda İsveç hastanelerinde rekor sayıda insan korona tedavisi görüyor."

Hükümet, Pandemi Yasasının 10 Ocak 2021'de yürürlüğe girmesini ve Eylül 2021'e kadar geçerli olmasını önerdi.

Yasa, istişare için yarın Hukuk Konseyi'ne gönderilecek.

"Hükümete karar verme fırsatı veren çerçeve bir yasadır" diyen Hallengren, Riksdag'a faaliyetlerde bağlayıcı önlemlere karar verme fırsatı verilmesi önerildiğini söyledi.

Hallengren, yasanın hükümete kısıtlamalar getirme noktasında mevcut koşullardan daha fazla imkan tanıdığını söyledi.

"Kanun, halka açık toplantıları, halka açık etkinlikleri kapsıyor. Günümüzde spor etkinlikleri ve fuarlar gibi düzen yasasının desteği ile düzenlenmektedir. Yeni yasa, hükümetin spor salonları, yüzme alanları ve kamp alanları gibi daha fazla faaliyette kısıtlama ve kapatmalara karar vermesini mümkün kılacak. Alışveriş merkezleri, toplu taşıma, mağazalar ve iç hat uçuşları ve daha fazlasına olanak sağlayacak".

Hükümet ayrıca partiler veya dernekler için kiralanan tesislerdeki faaliyetleri durdurma fırsatı da elde edecek. Toplu taşıma ve dükkan gibi faaliyetlerde bulunan herkes bulaşıcı önlemler almalıdır. Bölgesel kurallar mümkün olacak. Yapılabilecek kısıtlamalar, var olan risklere bağlıdır. Büyük ölçüde değişebilir.

Hallengren, "Mağazaları kapatabiliriz. Hükümete geniş kapsamlı yetkiler verildi. Kapatma kararları, gözden geçirilmek üzere iki hafta içinde Riksdag'a gönderilecektir." dedi.

Hallengren, "Teklif kabul edilirse, hükümet halka açık alanları kapatabilir, sokağa çıkmayı kısıtlayabilir. Kaç kişinin halka açık bir yerde, bir meydanda veya benzeri bir yerde bir araya gelmesine izin verileceğine karar verebilir. Ayrıca, sahada önemli bir tıkanma riski varsa, belediyelere belirli bir yerde yasaklama kararı verme fırsatı da verebiliriz" dedi.

Hallengren sözlerine şöyle devam etti: 

"Kısıtlamaların yürürlüğe girmesi için bir denetim otoritesine ihtiyaç vardır. İlçe yönetim kurullarına denetim sorumluluğu verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Kurallara uyulmazsa, il yönetim kurulları başvurulara veya bir işletmenin tamamen kapanmasına karar verebilir. Karar bir mahkemeye itiraz edilebilmelidir" dedi.

"İl yönetim kurulları, bunu mümkün olan en kısa sürede halledebilmek için bir bütçe desteği alacak. Halka açık bir yerde kalmama kurallarını ihlal eden herkes para cezasına çarptırılabilir."

Hükümet restoranların ve diğer hizmet sektörülerinde kapatmaya da karar verebilir. Duruma göre, kapanış saatleri de değişebilir.

"Bütüncül bir yaklaşım sergiliyoruz. Amaç, risksiz yürütülebilecek faaliyetlere gereksiz kısıtlamalar getirmeden enfeksiyonun yayılmasını yavaşlatmaktır. diyen Hallengren, hepimizin yaptığı şey yeterli değilse, daha bağlayıcı kurallar ve kapanışlar olacağını söyledi.

Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren, hükümetin önerdiği yasal düzenlemenin kabul edilmesi halinde, salgını azaltmak için her türlü tedbiri almak için çok hızlı hareket edeceklerini söyledi.

Ticaret ve Sanayi Bakanı İbrahim Baylan:

Baylan, "Birçok şirket, birçok kişi zor koşullarda büyük sorumluluk alıyor. Büyük çoğunluk ellerinden geleni yapıyor. Kalabalık olduğu ve yeterince işlem yapılmayan işletmelerden de raporlar ve resimler görüyoruz. Bazı alanlarda yanlış davranışlar ve kurallara uymamak kolaydır, ancak çoğu insan elinden gelenin en iyisini yapıyor" ifadeleri kullandı.

"Geçici salgın kanunu, bize tıkanıklığın önlenmesini sağlama fırsatı verecek. Bize ilerlemek ve kuralları uyarlamak için imkanlar sağlar." diyen Baylan, kültür, spor ve diğer halka açık toplantılar için uyarlanmış kurallar hakkında daha önemli kısıtlamalar olacağını söyledi.

Riksdag'ın salgın yasasını desteklemesi kaydıyla, mağazalara, spor salonlarına ve spor tesislerine yönelik kurallar kapsanmaktadır.

"Kurallar, tıkanıklığın azaltılması için gereksinimleri belirleyecektir ve bunlara uyulmazsa, il yönetim kurulları ihtiyati tedbirler ve nihai kapatma konusunda karar verebilir. Ayrıca, kiralanan binaları ve diğer yerleri kapatmaya da karar verebiliriz" dedi.

"Hükümet şu anda kapanışlara karar vermeye hazırlanıyor, bu daha çok büyük mağazalar ve alışveriş merkezleri için geçerli. Operasyonları kapatmak gerekli görüldüyse, hızlı hareket edebilmek istiyoruz." dedi.

Baylan, hem kanunla hem de düzenlemeyle daha güçlü hareket edebilmek istiyoruz ifadeleri kullandı.

Ticaret ve Sanayi Bakanı İbrahim Baylan, bunun hükümete diğer şeylerin yanı sıra büyük partileri kapatma fırsatı verdiğini söyledi.

Kanun kapsamında etkinecek diğer faaliyetler şunlardır:

• Halka açık toplantılar ve halka açık etkinlikler

• Eğlence veya kültürel faaliyet gösteren alanlar

• Mağazalar, alışveriş merkezleri

• Toplu taşıma araçları

• Eğlence merkezleri, toplantı alanları ve özel toplantı yerleri gibi tesisler

• Parklar ve yüzme alanları gibi halka açık yerler

Editör: İsveç Gündemi