İsveç, Schengen Bölgesi ülkelerinden kendi topraklarına giren yolcular için sınır kontrolleri yapmaya devam edecek. Daha önce sınır kontrolleri ile ilgili uygulama 11 Kasım 2022'ye kadar uzatılmış ve bu sürenin dolmasıyla birlikte sürenin yeniden uzatılmasına karar verildi.

Edinilen bilgiye göre, karar İsveç Adalet Bakanlığı tarafından 10 Kasım'da yayınlanan bir basın açıklamasıyla duyuruldu.

Basın açıklamasına göre, sınır kontrollerinin uzatılması kararı, hükümetin Rus işgali, kaçakçılığı ve insan ticareti nedeniyle İsveç'in iç güvenliğine yönelik ciddi bir tehdidin devam ettiği yönündeki değerlendirmesi üzerine alındı.

Rapor metninde: "Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, savaşın beraberinde getirdiği insani acılara ek olarak, Avrupa'da son derece ciddi bir güvenlik durumu da yarattı. Rusya seferberlik emrinden bu yana çok sayıda Rus vatandaşı ülkeyi terk ederek AB'ye başvurdu. Savaştan yararlanan suç şebekelerinin silah kaçakçılığı ve insan ticareti yapma riski artıyor" dendi.

Raporda ayrıca İsveç'in Batı Balkanlar rotası üzerinden Avrupa'ya ulaşan göçmenler için bir hedef ülke olmaya devam ettiğini kaydederek, ülke hükümetinin bu tehdide ve diğerlerine karşı sınır kontrollerinin mevcut tek önlem olmaya devam ettiğini iddia ettiğini yineliyor.

İsveç böylece, başta Orta Doğu'dan gelen yüz binlerce göçmenin Avrupa'ya ulaştığı 2015 yılının sonunda ilk uygulamaya aldığı sınır kontrolleri uygulaması o zamandan bu yana yürürlükte ve sekiz yıldır bu uygulama devam ediyor.

Bu yılın Ekim ayı sonlarında, Danimarka'nın Almanya ile olan iç sınır kontrollerini art arda sekizinci yıl uzatacağını bildirdi. Diğer ülkeler de yıllardır benzer kontrolleri uyguluyor. Aynı süre 12 Kasım 2022'de sona erecek şekilde ayarlandı.

Sınır kontrollerinin uzatılması, Danimarka Terörizm Merkezi tarafından, Ukrayna'dan Danimarka'ya ulaşan mülteci sayısının Danimarka toprakları için tehdit oluşturan insanların ve vatandaşlarının ülkeye girişini daha kolay hale getirme şansını artırdığını iddia eden bir analizin ardından geldi.

İsveç Adalet Bakanlığı'nın basın açıklamasına göre, iç sınırlardaki kontrollerin genişletilmesi kararı AB sınır kurallarıyla ortak ve Avusturya, Norveç ve Danimarka gibi diğer bazı Schengen ülkelerinin de geçici olarak iç sınır kontrollerini yeniden uygulamaya koyduğuna işaret ediyor.

Editör: İsveç Gündemi