Daha önce Avrupa'da ikinci kez covid-19 vakasına rastlanan kişiler oldu ancak şuana kadar nadir karşılaşılan bu tür hastalarda antikor gelişimi ile ilgili pozitif sonuç alınamadığı biliniyor.

30 yaşındaki Sabrina, doktorları şaşkına çeviren bir covid-19 hastası.

İlk olarak Nisan ayında semptomları başlayan ve Mayıs ayında ilk test yaptırdığında sonuç pozitif çıktı. Tedavi olup iyileştikten br süre sonra tekrar virüse yakalanan kadın bu sefer Eylül ayında tekrar PCR testi yaptırdı. Toplamda dört ay içinde dört kez PCR testi yaptıran kadın her defasında test sonucu pozitif çıktı. Ancak her virüse yakalandıktan sonra da iyileştiği ve bir süre sonra tekrar koronaya yakalandığı belirtildi. 

Antikor geliştirdiği de tespit edilen kadında dört kez antikorlara rağmen covid-19'a yakalanması araştırılıyor.

Sabrina'nın tıbbi geçmişi, bulaşıcı hastalık doktorları için bir gizem olarak duruyor.

Dört ay arayla birkaç kez covid-19 testi yaptırdı.

Kendisi en az iki kez hastalandığına inanıyor.

Bu durumda, İsveç'te bilinen ilk yeniden enfeksiyon vakasıdır. Nadir görülen olaylardan biri olan kadının durumu araştırılırken, şimdiye kadar yurtdışından birkaç benzer olay görülüyor.

Her şey Nisan ayında başladı.

Valborg'da hastalandı

Öğrenci olan Sabrina, Valborg'u bazı arkadaşlarıyla kutlayacaktı ancak hastalanması üzerine programını iptal ederek kendini karantinaya alarak tedavi sürecini başlattı.

"Kendimi hasta hissetmeye başladım. Ateşim ya da öksürüğüm yoktu ama boğaz ağrım vardı" diyen Sabrina bir süre sonra iyileştiriğini ve test sonucunun o zaman negatif çıktığını belirtti. Bir süre sonra tekrar aynı şikayetleri olan kadın bir kez daha test etmesi üzerine yine pozitif test sonucu aldı.

Bir hafta sonra, covid-19'un klasik semptomları olan tat ve koku alma duyusu kayboldu. Sonra halsizlik ve baş dönmesi hissetmeye başladı.

"Başım döndüğünde oğlumla dışarıda oynuyordum" dedi.

Sabrina tedavi için sağlık hizmetleriyle temasa geçti ve acil servise gitti. Doktor, düşük çıkan kan basıncını ve oksijenasyonu aldı. Daha kötüye giderse geri gelmesi istendi.

Birkaç gün sonra nefes almakta zorlandı. Değerlendirme için ambulans gönderen bakım rehberini aradı. Daha sonra yüzde 91 oksijeni vardı ve enfeksiyon bölümüne alındı. Bununla bağlantılı olarak, covid-19 için bir PCR testi yapmak zorunda kaldı.

"Hasta hissetmedim"

Test sonucu pozitif çıktı.

"Ondan sonra, o bahar bakım için daha fazla temas kurmadım. Tat ve koku alma duyusunun geri gelmesi birkaç hafta sürmesine rağmen, giderek daha iyi hissetmeye başladım."

"Kendimi hiç hasta hissetmedim ama Gotland'da arkadaşlarım ve ailemle takıldım. Her şey her zamanki gibiydi" diyen Sabrina, 25 Ağustos'ta, çoğunlukla bağışık olup olmadığını merak ettiği için antikor testi yaptırdı. O zaman covid-19 testi negatif çıktı ve antikor geliştiği gözlendi.

Birkaç gün sonra başa döndü. 28 Ağustos'ta oğlunu anaokulundan alarak eve gelen ve nefes darlığı çekmeye başlayan kadın tekrar ağır bir şekilde hastalandı.

"Belirtileri geçen ilkbahardan tanıdım ve düşündüm: Yine mi yakalandım?" diyen kadın, hastalığın seyri ile ilgili, boğaz ağrısı, baş dönmesi her şeyin tanıdık geldiğini söyledi.

Sabrina sağlık servisiyle tekrar temasa geçti ve yeni bir covid-19 testi yaptı.

Test sonucu tekrar pozitif çıktı. Telefondaki kişi ile tartıştığını ve karşıdaki kişinin kensine "Bekle, ne dedin?" Seni arayacağım, diyerek telefonu kapattı.

Sabrina'nın gerçekten covid-19'a sahip olduğundan emin olmak için yeni bir PCR testi yapması istendi.

Dört ay içinde birkaç kez PCR testi yapılan kadın, iyileştikten sonra tekrar test sonucu pozitif çıktı. Şuanda enfeksiyon uzmanları tarafından vaka özel olarak araştırılırken, İsveç'te böyle bir vakanın ilk kez yaşandığı belirtildi.

Editör: İsveç Gündemi