Elektrik üreticilerinin krizden etkilenmemesi için 250 milyar kronluk bir kredi garanti paketi meclise sunma hazırlığı yapan hükümet, şu sıralar paketin meclis ekonomi komitesi tarafından destek görüp görmeyeceği görüşülüyor. TT'nin haberine göre hükümetin paketi desteklenecek ancak bu konuda henüz net bir sonuca varılmış değil.

Cumartesi günü Maliye Bakanı Mikael Damberg ve Enerji Bakanı ve Dijitalleşme Khashayar Farmanbar ile düzenlediği basın toplantısında Andersson, enerji krizinin bir AB çözümüne ihtiyacı olduğunu söyledi.

"Avrupa elektrik piyasasındaki elektrik fiyatları, Rusya'nın yarattığı fahiş gaz fiyatlarından ayrıştırılmalıdır" diyen Bakan, elektrik maliyetlerini düşürmek için AB düzeyinde kararların alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ancak bakan, elektrik fiyatlarını düşürmenin ve yeni AB kurallarının getirilmesinin zaman alacağını kaydetti. "İsveç seçimlerinden önce tüm AB'nin aldığı bir karar olası görünmüyor" dedi.

Ilımlı lider Ulf Kristersson, Andersson'ı, odağını partisinin mevcut enerji krizindeki rolünden, özellikle nükleer meseleden uzaklaştırmakla suçladı.

Kristersson Facebook hesabından, hükümetin enerji politikalarını sert bir dille eleştirerek, çözüm bulmak yerine destek bulmak için Brüksel'e koşuyorlar şeklinde ifadeler kullandı.

2014'te seçildiklerinde, Sosyal Demokratlar, Yeşiller'in eski sözcüsü Åsa Romson'un birkaç kez ilan ettiği gibi, "bu parlamento döneminde nükleer reaktörlerin kapatılmasını sağlamak" için açık bir hedefi olan Yeşillerle bir koalisyona girdiler.

Bu siyasi karar, 2015 yılında nükleer enerji vergisinde gönüllü ve keskin bir artışa yol açtı ve bu da nükleer santral operatörleri için kârlılıkta bir düşüşe neden oldu. 2016/2017'de Oskarshamn 1 ve 2 reaktörlerinin ve 2019 ve 2020'de Ringhals 1 ve 2 reaktörlerinin erken kapanmasıyla sonuçlandı.

İsveç'in elektrik iletim sistemi operatörü Svenska Kraftnät, 2014'te yayınlanan resmi bir belgede daha fazla nükleer reaktörün kapatılmasının yol açacağı riskler konusunda bile uyardı.

"Svenska Kraftnät'ın yıllık güç dengesi raporuna dayanan basit bir analiz, Oskarshamn 1 ve 2 ile Ringhals 1 ve 2'nin kapatılmasının güney İsveç'te elektrik kesintisi riskini önemli ölçüde artıracağını gösteriyor" dedi.

Perstorp ile Klippan arasındaki 21 nolu karayolunda seyir halindeki araç alev aldı Perstorp ile Klippan arasındaki 21 nolu karayolunda seyir halindeki araç alev aldı

Birçok AB ülkesinde görüşmeler sürüyor ve Cuma günü AB Enerji bakanları, konunun gündemin üst sıralarında yer alacağı Brüksel'de bir araya gelecek.

Elektrik fiyatlarının gaz fiyatlarından tam olarak nasıl ayrıştırılacağı belirtilmedi, ancak Komisyon'dan sızdırılan bir taslakta üç önlem sıralandı: elektrik talebinde koordineli azalma, belirli elektrik üretimi türleri için bir fiyat sınırı ve tüketicileri desteklemek için ulusal önlemler.

Editör: İsveç Gündemi