İsveç hapishaneleri onlarca yıldır içeride yatan ve hala hüküm giymemiş mahkumların tecrit etme koşullarının tahmin edilenden çok daha kötü olduğu söylendi.

Daha öncede basında yer alan kişi hak ihlalleri konusunda İsveç Cezaevi ve Denetimli Serbestlik Servisi yöneticileri, bazı konularda yasal hakların ihlal edildiğini kabul etti.

JO şefi Elisabetf Rynning, konuya dair değerlendirmede, "Çok ciddi bir sorun ve yetkili makam yasayla belirlenen gereklilikleri karşılamıyor" ifadeleri kullandı.

Hapishanelere yönelik eleştiri, diğer şeylerin yanı sıra, Avrupa Konseyi'nin işkenceye karşı özel komistesinden geldi. İsveç'te tutukluların uzun süre kapalı tutulduğu, davaların kavuşturma konusunda ağır hareket edildiği ve tutuklu hakların ihlal edildiği konusunda İsveç'in Avrupa Yasaları'nı ihlal ettiğini dile getirdi.

Tutuklu hakları ile ilgili ihlaller konusunda Avrupa'nın en fazla eleştirilen ülkelesi olmasına rağmen uzun yıllardır, bu alanda bir düzeltme yapılamadığı da söylendi.

Son zamanlarda, İsveç Cezaevi ve Denetimli Serbestlik Servisi, 15 yıldır hiç olmadığı kadar Ombudsman'dan sert eleştiriler aldı.

Cezaevindeki bir mahkumun günde 22 saatten fazla kimseyle teması olmadan yalnız bırakılması korkunç bir izolasyon ve yasal bir ihlaldir diyen Ombudsman, cezaevlerinin bu konudaki gayri yasal davranışlarından derhal vazgeçmesi gerektiğinin altını çizdi.

Rynning, "İsveç Cezaevi ve Serbestlik Servisi, on yıllar boyunca bu alanda başarısız oldu. Cezaevindeki insanların şikayetleri incelendiğinde burada kötü bir gidişat olduğu açıkça görülüyor" yorumunda bulundu.

Editör: İsveç Gündemi