İsveç'te son bir günde 174 yeni vakanın tespit edildiğini ve üç kişinin hayatını kaybettiğini aktaran Carlson, İsveç'in başlangıçtan daha iyi yerde olduğunu belirterek, küresel anlamda covid-19 vakalarında artışın devama ettiğini belirtti.

İsveç'te şuana kadar toplam 85 bin 219 vaka tespit edilirken, 5 bin 790 kişi hayatını kaybetti.

Hala hastanelerde tedavi görmeye devam eden 2 bin 551 hastanın olduğu ve bunlardan entübe durumunda olan 27 hasta olduğunun altı çizildi.

İsveç'te ağır hasta sayısının azaldığı vurgulanırken, son günlerde Stockhoml'de bazı ağır vakaların olduğu ancak korkulacak kadar olmadığı ifade edildi.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson:

İsveç2in 4-5 hafta öncesine göre oldukça farklı bir durumda olduğunun altını çizerken, Kuzey ve Güney Amerika'da vaka sayısının arttığını ve enfeksiyonun yaygın bir şekilde devam ettiğini belirtti. Hala ABD, Brezilya, Arjantin vb. ülkelerde salgının çok fazla olduğunu yanı sıra Afrika kıtasında, Güney Afrika en büyük sorunlara sahip ifadeleri kullandı. Carlson, Avrupa'ya bakarsak, yaz başındaki durumun aksine, birçok ülkede benzer bir enfeksiyon yayılımı olduğunu görüyoruz. Kısıtlama oranı düşük olan çok sayıda ülke, İsveç'in sahip olduğundan daha yüksek bir yayılmaya sahiptir dedi.

"Daha fazla sayıda AB ülkesi, İsveç'teki enfeksiyon yayılımıyla yaklaşık bir durumu yaşıyor. Biraz altı ya da üstü" diyen Carlson, o kadar kısıtlamalara rağmen bu endişe verici yorumunda bulunurken, bazı ülkelerde önemli salgınlar yaşadık, diğer ülkelerde enfeksiyonun önemli ölçüde yayıldığı bildirdir durum var. Yaşananlar yöntemlerden bağımsızdır. Yayılma çok yüksektir, özellikle İspanya'da, ama aynı zamanda Benelüks ülkelerinde de durum aynıdır ifadeleri kullandı.

Küresel olarak tespit edilen vakalarla gerçek vakalar aynı değildir diyen Carlson, rakamlara enfeksiyonu bir dereceye kadar yansıtıyor. Hali hazırda tespit edilen 22 milyon vaka var dedi.

AÇA ve Birleşik Krallık dahil AB alanında maalesef olumlu bir gelişmeye sahip değiliz. Birçok ülkede önemli bir artış var, bu nedenle birçok ülkede yenileniyor. Şu ana kadar Avrupa'da 1,9 milyon vaka tespit edildi.

Carlson, İsveç'in durumu şu şekildedir: "Nisan ayının başından itibaren, enfeksiyonun yayılması azaldı. Eğri, dönüşün çok daha sonra geldiği izlenimini veriyor, ancak bu testten kaynaklanıyor. Enfeksiyonun yayılması yaz boyunca kademeli olarak azaldı ve şimdi düzeldi." diyerek, durumun olağanüstü olduğunu ve üstesinden gelebilmemiz gereken bir seviyede ifadeleri kullandı.

Stockholm'den IVA'ya ve diğer bazı bölgelerden daha fazla kişinin kabul edildiğine dair göstergeler aldığımız yoğun bakım vaka sayısı var. Tespit edilen vaka sayısında Västra Götaland ve Skåne'de belirli bir artış bulunuyor. Bu bölgeler dışında genel olarak iyi bir tablo var. Tatil ilçelerinde enfeksiyon arttı, ancak korkulduğu kadar olmadığını ve test edilenlerin çoğu turistler yorumunda bulunan Carlson, Gotland bölgesinde pozitif çıkan vakaların yüzde 40'ının turist olduğunu söyledi. Turistik bölgelerde artış olması bekleniyor dedi.

Carlson, "Tahminlerden daha iyi bir konumdayız, ancak belli bir yayılmaya sahibiz".

Bugün üç kişi daha öldü diyen Carlson, can kayıplarının düşmeye devam ettiğini belirtti.

Özellikle sonbahar ile ilgili hazırlıkların devam ettiğini ve enfeksiyonun yeniden sağlık sistemi üzerinde büyük bir baskı oluşturmaması için çalışıldığını belirten Carlson, "Biz İsveçliler, üç temel kurala uyduk. Mesafemizi korumayı, el hijyenine dikkat etmeyi ve hasta olduğumuzda insanların arasında dolaşmadan evde kalmayı başardık. Bu sayede enfeksiyonun yayılmasını, diğer avrupa ülkelerinde meydana gelen enfeksiyonun yayılma düzeyinin altına indirdik. Bu arkamıza yaslanabileceğimiz anlamına gelmez" dedi.

"Hâlâ sosyal bir dağılımımız var. Bu nedenle, yerel salgınlarda hızlı müdahale gibi alınabilecek bir dizi önlemi inceliyoruz. Enfeksiyon izleme işini daha da kolaylaştırma yolunda gerekli adımı atıyoruz" yorumunda bulundu.

Editör: İsveç Gündemi