Anders Tegnell'e ve İsveç Halk Sağlığı Kurumu'na olan güven azalıyor.

Demoskop'un CEO'su Karin Nelson, "giderek daha fazla insan İsveç stratejisinin doğru olup olmadığını sorguluyor" dedi.

Ekim ayına kıyasla, Aralık ayında, Halk Sağlığı Kurumu'na güven kaybı yüzde 24 daha da arttı. Daha önceki anketlerde sağlık otoritesine güven yüzde 50'nin üzerindeyken bu ay insanların güveni yüzde 50'nin altına düştü.

Demoskop CEO'su Karin Nelson, "İsveçliler olarak, bu stratejinin doğru strateji olacağını umduk, ancak enfeksiyon yayılımının arttığı en son gelişme başka bir şeye işaret ediyor, giderek daha fazla insan İsveç stratejisinin doğru olup olmadığını sorguluyor" ifadeleri kullandı. 

"Yapılan son ankette rakamlar, Halk Sağlığı Kurumu için ölçtüğümüz en düşük değerler". dedi.

Hükümet için fark yok

Bununla birlikte, hükümete olan güven Ekim ayından bu yana düşük de olsa değişmedi. İsveçlilerin yüzde 35'inin Stefan Löven ve bakanlarına güveni devam ediyor.

Karin Nelson, hükümetin Halk Sağlığı Kurumu'nun tavsiyelerine uymak yerine bağımsız kararlar vermiş olabileceğini söylüyor.

Son günlerde hükümet birkaç yeni kısıtlama getirdi. Diğer şeylerin yanı sıra, devlet, belediyeler ve gerekli görülmeyen bölgeler tarafından yürütülen tüm kamusal faaliyetler 24 Ocak'a kadar kapatma kararı aldı. İzin verilen restoran partilerde aynı masada en fazla sekiz kişiden dört kişiye düşürüldü ve yoğun saatlerde toplu taşıma araçlarında maske zorunluğu getirdi.

Çoğunluk maske koruması istiyor

Ancak, İsveç halkının enfeksiyonun yayılmasını azaltmak için toplumda daha da güçlü kısıtlamalar istediğini gösteriyor. Demoskop'un anketinde, ekim ayındaki yüzde 25'e kıyasla, yüzde 59'u mevcut kısıtlamaların yeterince geniş kapsamlı olduğunu düşünmediklerini söyledi. Yaşlı bakımı ve toplu taşıma araçlarında maske takılması gerektiğine inananların oranı da önemli ölçüde arttı.

Karin Nelson, "Şimdi çoğunluk maske takmak gerektiğini düşünüyor, ancak bu toplumda gördüğünüz bir şey değil. Çoğunun hala maskeleri yok. Ama biz İsveçliler böyle çalışıyoruz, talimatlar bekliyoruz" dedi.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu, güvenin neden düştüğüne dair teorisini hazırladı.

İsveç Halk Sağlığı Dairesi basın sekreteri Sara Rörbecker bir e-postada "Muhtemelen insanlar pandemiden bıktılar ve şimdi olduğundan daha hızlı geçmesini diliyorlar" diye yazıyor.

Otoritenin kararları ve çalışmaları noktasında toplumdaki sonuçlarının nasıl geliştiği ile ilgili bir soru üzerine: Rörbecker: "Otoritenin kararlarına göre çalışmaya devam etmemiz önemlidir. Şimdiye kadar, insanların tavsiyelere uymasının iyi olduğu dışında başka hiçbir şey görmedik." yanıtı verdi.

İsveç halkının size olan güvenini artırmak için herhangi bir planınız var mı?

"Misyonumuza göre işimizi yapmaya devam ediyoruz ve güven rakamlarının çeşitli nedenlerle zamanla değiştiğini biliyoruz." yorumu yaptı.

Editör: İsveç Gündemi