Konuya dair değerlendirmelerde bulunan Halk Sağlığı Genel Müdürü Carlson, "bir grip sezonu ile karşı karşıyayız" dedi.

İsveç Halk Sağlığı Genel Müdürü Johan Carlson, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu bölüm başkanı Thomas Lindén
ve İsveç Sivil Acil Durumlar Dairesi departman başkanı Anneli Bergholm Söder'in katıldığı günlük basın toplantısında, Covid-19 pandemisinin küresel boyutu, Avrupa ve İsveç'teki son durumlar paylaşıldı.

Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdür Johan Carlson, küresel değerlendirmede bulunarak, dünya genelinde ki gelişmeleri harita üzerinden paylaştı. Güney Amerika'da eskisinden daha sıkıntılı bir durum olduğuna dikkat çekerek, Amerika Birleşik Devletleri'nde sürekli yüksek bir enfeksiyon yaylımı var dedi. 

Avrupa ile ilgili olarak, özellikle Akdeniz'de, İspanya, Fransa ve diğer ülkelerde daha ciddi bir enfeksiyon yayılımı olduğuna dikkat çeken Carlson, Kuzey Avrupa'da durumun biraz daha sakin göründüğünü söyledi.

Dünya çapında 27,2 milyon vaka, yaklaşık 900 bin can kaybı olduğu söylendi.

Dünyanın büyük bir bölümünde salgının biraz bastırılmış olduğunu ancak bazı yerlerde endişe verici artışların yeniden gözlendiği belirtildi.

Özellikle Avrupa'da son haftalarda vakaların yeniden artışa geçmesiyle birlikte, aynı zamanda yeni vakaların genç nüfus arasında artış göstermesi de endişe veriyor.

Carlson, İsveç'in durumu olumlu olmaya devam ediyor. Yaz ortasından beri, ülkemizde enfeksiyonun yayılmasında keskin bir azalma oldu. Biraz dalgalar halinde gidip geldi ancak durumun yaz aktiviteleri ile bağlantılı olduğu ve bu nedenle hafif bir artış yaşadık. Yaz hareketliliğinin azalmasıyla birlikte vakaların tekrar azaldığını aktaran Carlson, "Bu noktaya gelmenin en önemli unsurlarından biri elbette toplumda var olan önerilere ve yönergelere büyük bir itaat olduğu gerçeği sayesindedir" diyerek, özellikle genç gruplarda yoğunluk, biraz yorgunluk hissettiğimiz bir çok alanda sorunlarımız var. Ancak temelde yönergeler iyi çalışıyor ifadeleri kullandı.

Sonuç olarak İsveç'teki düşük testlerin bir sonucu olup olmadığı hakkında sorular sorulmuştur. Ama durum bu değil. Testlere başlamamız birkaç hafta sürdü. Test sayısında keskin bir artış var, geçen hafta 136 bin test yapıldı, test edilenlerin sadece yüzde 1,2'si pozitifti dedi.

İsveç'te son bir günde bir kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Ülke genelindeki toplam can kaybı 5 bin 838 olurken, hastanelerde tedavisi devam eden 2 bin 575 hasta olduğu söylendi.

Johan Carlson, gelecekte önümüzde bir grip sezonu bulunuyor. Bu durumla karşı karşıyayız, ne kadar güçlü olacağınızı bilmiyoruz. Ancak risk şu ki, hem grip hem de covid-19 bu kız yayılacak ki bu endişe verici. Bu nedenle bölgeler 3 Kasım'da grip aşılarına başlayacak. Bir aşı alırsak ve olursak, covid için buna benzer bir öncelik sırası üzerinde anlaştık" dedi.

Aşı sürecinde öncelik: Yaşlı grupları, tıbbi risk grupları, hamile kadınlar, daha önce influenza risk grubu olarak tanımlananlar, sağlık ve bakım personeli olacak.

"1 Aralık'tan itibaren halka grip aşısı teklif edilecek. Risk gruplarında ise bu yıl diğer yıllara göre daha erken aşılanmaktadır. Bir pandeminin ortasında aşı yapmak için özel işlem gerekir" ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi