Tatil ve hafta sonundan biriken işler bir yana genel değerlendirme vaka ve can kayıpları yanı sıra diğer çalışmalarla ilgili kapsamlı bir bilgilendirme toplantısı gerçekleşti.

Haftanın ilk basın toplansına: Halk Sağlığı Kurumu, Mikrobiyoloji Bölüm Başkanı Karin Tegmark-Wisell, Halk Sağlığı Kurumu, Devlet Epidemiyoloğu Anders Tegnell, Halk Sağlığı Kurumu, Antibiyotikler ve Sağlık Birimi Başkanı Malin Grape, Ulusal Sağlık Kurulu, Kriz yönetim müdürü Johanna Sandwall, Sosyal Koruma ve Acil Durum Ajansı, Özel Danışman Svante Werger, Stockholm bölgesindeki enfeksiyon kontrol doktoru Per Follin olmak üzere Sörmland Bölgesi'nde enfeksiyon kontrol doktoru Maria Remén, dijital yöntemle katıldı.

Sisteme giren rakamların açıklanması, vakaların seyri ve çalışmaların gidişatı ile ilgili basın toplantısını kurum ve kişilerle sıraladık.

Her bir uzmanın farklı alana dikkat çektiği bilgileri buna göre okumanızda fayda var.

İsveç'teki vaka ve can kayıplarıyla ilgili son durum:

Sisteme giren verilere göre İsveç genelinde vaka sayısı 22 bin 721'e yükselirken, hayatını kaybeden kişi sayısı 2 bin 769 oldu.

Yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı 1572 olarak açıklandı. Ancak yoğun bakımda tedavi gören bütün hastaların solunum cihazında olmadığı da özellikle belirtildi.

Günlük basın toplantısı notları şöyle:

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Küresel salgın aynı şekilde devam ediyor. Dünyadaki tüm vakaların neredeyse üçte biri Avrupa'da bulunuyor. Dünyanın geri kalanında da artışın devam ettiğine dikkat çekerek, sadece çok az ülkede sayılar çok az bildiriliyor dedi.

Tegnell, "İsveç'te şu anda yaklaşık 23 bin vakaya ulaştık. Son günlerde çok küçük rakamlarımız var, bir süredir hafta sonundan hafta içine aktarılan vakalar olduğunu biliyorsunuz. Bekleyip ve nereye gittiğini görürüz" ifadeleri kullandı.

Yoğun bakımda, durum daha açıktır, şimdi düşüş eğilimi var, artan oranlarda Stockholm dışındaki bölgelerden gelmeye başlıyor denildi.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Bildirilen günlük vaka ve ölümlerle ilgili verilerin iş birikimi nedeniyle yaklaşık bir hafta önceye ait olduğuna dikkat çeken Tegnell, "Beklemekte olduğumuz vakalar var ve nereden geldiğini görmemiz gerekiyor" dedi.

Yaşlı bakım evleri hakkında bilgi vereceklerini ve bugün bunun üzerinde duracaklarını belirten Tegnell, İsveç'teki yaşlı evlerindeki vakaların toplam vaka sayısına oranını göstermektedir ifadeleri kullandı.

Stockholm ve Sörmland'a bakıldığında bu oran daha da artıyor diyerek yaşlı bakım evlerindeki en çok vakanın bu iki bölgeden geldiğini söyledi.

Tegnell, tavsiyelere uyulması gerektiğinin altını çizdi. Çok hafif semptomlara sahip olmanız halinde evde kalın ve tavsiyeleri dikkate alın dedi.

Halk Sağlığı Kurumu Antibiyotik ve Sağlık Birimi Başkanı Malin Grape:

Yaşlılar evinde istenmeyen bir yayılma gördüğümüz için, sadece Stockholm bölgesinde değil, yaşlı bakımının farklı yönlerine, şu ana kadar neler olduğuna ve ne gibi önlemlerin alınabileceğine bakmaya çalışıyoruz. En azından ülkenin diğer bölgelerinde ifadeleri kullandı.

Stockholm bölgesi, Sörmland ve diğer bölgeler arasında bir anket yapıldığını belirterek, durumun netleşmesi için çalışmaların devam ettiğine vurgu yaptı.

Grape, "Damlacık ve temas yoluyla bulaşan enfeksiyonların nasıl önleneceği hakkında çok fazla bilgi sağlanmıştır. Yaşlı bakım evlerinde personelin hafif semptomlarla bile çalışmaması son derece önemlidir. Burada işverenin çok önemli bir rolü vardır. Yapıları, belirtileri anlaşılır bir durum olmakla birlikte yaşlı bakım evlerinde sağlıklı ve yeterli personel bulunması gerekiyor. Bu noktada işverenin rolü çok önemlidir" şeklinde yaşlı bakım evlerindeki sorumlulukların altını çizdi.

Halk Sağlığı Kurumu Antibiyotik ve Sağlık Birimi Başkanı Malin Grape:

Temel hijyen uygulamalarını takip etmek için şartların olması son derece önemlidir. Bu, enfeksiyonu önlemenin temelidir. Hem bilgi biçiminde, hem de el dezenfektanları, eldivenler gibi her şeyin yerinde olduğu kontrol edilmelidir.

Ayrıca dışarı çıktık ve bunun üzerinde nasıl çalışılacağına dair çok sayıda iyi örnek aldık. Bunu ülkenin her yerinden aldık diyen Grape, personelin kendini güvende hissetmesinin önemli olduğunu söyledi.

Stockholm bölgesindeki enfeksiyon kontrol doktoru Per Follin:

Stockholm bölge anketinin sonuçlarını gözden geçirtiğini belirterek: "İlk vaka 27 Ocak'ta, yurtdışında bulunanlara enfeksiyon takibinin hedeflendiği vaka oldu. 10 Mart'ta strateji değiştirdik, örnekleme hastanelere yönlendirildi ve yaşlı evlere kabul edildi.

Kademeli bir artış fark ettik. 15. haftada, Paskalya hafta sonundan hemen önce, bunu fark ettik, böylece bir şeyler yapmak için Halk Sağlığı Kurumu ve yaşlılarla temasa geçtik" dedi.

Yapılan çalışmalar sonrasında kademeli bir düşüş gördük diyen Follin: İş yöneticileri ve diğer yöneticilerin zorlukları belirlemesi için 37 sorudan oluşan bir web araştırması hazırlandı dedi.

Yapılan araştırmayla, bir gün içinde 227 yanıt alındı. Stockholm İl Meclisi'nin anketi web sitesinde yayınlayacak.

Cevaplar pozitif covid-19 vakaları olan konutlara ve covid-19 içermeyen konutlara bölünmüştür. İki kategori arasında küçük farklar var.

Per Follin, iki konut kategorisi (enfeksiyonlu veya enfeksiyonsuz) arasındaki mesafeyi koruma konusunda zor olduğu ortaya çıktı.

Per Follin ankete göre, personelin çoğunun semptomlarla çalışmadığını açıkladı.

Şu anda yapılan işlemleri gözden geçiriyoruz:

Follin, "araştırma çok çabuk yapıldı. Konaklama rutinlerini değiştirdi. Temizlik, yeterlilik çabaları, diğer şeylerin yanı sıra, Paskalya hafta sonu boyunca zaten koruyucu materyaller de gönderildi. Akraba ziyaretlerine kısıtlamalar getirildi diyerek: 

Özetle, yaşlı bakım evlerinde birçok zorluk var, bakıma ihtiyacı olan insanlar var. Gece gündüz aktiviteleri. Sakinleri farklı nedenlerle izole etmek zor olabilir. Prensip olarak, sağlık hizmetleri değişen derecelerde sağlanır ifadeleri kullanarak, "daha fazla analiz yapılacaktır" dedi.

Sörmland Bölgesi enfeksiyon kontrol doktoru Maria Remén, araştırma anketine dair bilgiler verdi.

Vakaların tespit edildiği yerlerin büyük çoğunluğu bir birime sahipti.

Bu bölgede yaşlılarla ilgili yemek ve ihtiyaç durumu için önlemler alınmıştır.

Korodan etkilenenlerin yüzde 93'ü bunu yaptı. Vakaları olmayan bakım evlerinin yüzde 66'sı yemek durumu ile ilgili önlemler aldı.

Bakım evlerinde, gazete okuma, jimnastik, egzersiz, kahve ve yürüyüş gibi yaşlı grup faaliyetleri sağlanmıştır. Toplu faaliyetlerin yapıldığı ortamlarda enfeksiyon yayılımının yüksek olduğu görülmüştür.

Bazı yaşlı bakım evlerinde, daha küçük gruplar halinde aktiviteler yapılarak uygun mesafe kuralları açısından kısıtlamaları getirilmiştir.

Şu anda, özellikle de yaşlı evlerinde yaşayan insanlar için zor olduğu bir zaman. 

Yaşlı bakım evleri sağlık hizmeti sunan mekanlar değil, kalıcı yaşam ortamıdır. Burada aktiviteler sırasında enfeksiyon riskini tartmanız gerekir ifadeleri kullandı.

Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Bölüm Başkanı Karin Tegmark-Wisell:

Covid-19'u saptamak için genişletilmiş örnekleme ve analiz kapasitesi için bir stratejimiz vardır.

Antikor tepkileri ve covid-19'a bağışıklık için bilgi tabanı güncellendi.

İsveç'in Mart sonundan beri başladığı antikor test çalışmalarının devam ettiğine vurgu yapan Wisell, bu çalışmalarla ilgili "Metodoloji bilgisi her geçen gün artıyor" dedi.

Antikorların tespiti ile ilgili mevcut bilgileri toplamak için, bilgi durumunu toplamak üzere bir uzman grubunu görevlendirdik.

Uzman grubu Karolinska Enstitüsü'ndeki üç profesörden oluşmaktadır.

Bilgi durumu geliştirilme aşamasındadır, ancak var olan bilgiyi derlemek önemlidir.

Kanıtlanmış bir bağışıklık tepkisinin, yeniden enfeksiyon durumunda klinik hastalığa karşı tam veya kısmi koruma sağladığı düşünülmektedir.

İlk yıl içinde koruma giderek azalır. Bireysel farklılıklar bulunabilir.

Büyük soru şu: korumanın ne kadar sürdüğü ve ne kadar kapsamlı olduğu diyen Karin Tegmark Wisell "Şu anda sadece ön bilgi durumundadır. Kişinin kendini bağışıklık olarak görebileceği sonucuna varamayız" ifadeleri kullandı.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu kriz yönetimi yöneticisi Johanna Sandwall:

İsveç'te yoğun bakım üzerindeki baskı ve ekipman planlama konusunda çalışan bölüm olan kriz yönetimi yetkilisi Johanna Sandwall, duruma dair bilgiler verdi.

Şuanda 1050 adet solunum cihazlı yoğun bakım mevcudiyeti olduğunu belirten Sandwall, koronavirüsle ilgili yoğun ileri düzeyde yoğun bakım tedavisi gören 509 hasta olduğunu belirti.

Sandwall, "Yoğun bakımda biraz daha düşük bir yük görüyoruz. Halen yüzde 30'dan fazla yoğun bakım kapasitesi verecek yere sahibiz. Hastalar genel olarak hastanelere yatırılıyor, ancak bunların hepsi yoğun bakımda değil, kapsamlı yoğun bakımda kısmi azalma var diyerek, hastanelerde yoğun bakım statüsünde 1744 hasta tedavi gördüğü belirterek, bunların hepsinin solunum cihazına bağlı olmadığını söyledi.

Bu durum, sağlık hizmetlerinde yükümüz olmadığı anlamına gelmez, ancak belirli bir azalma görüyoruz.

Hafta sonu boyunca yoğun bakım üniteleri arasında çok az sayıda ikincil nakil gerçekleştirmek zorunda kalındı.

Genel olarak, bölgeler, SKR (İsveç'in belediyeleri ve bölgeleri) ve diğer aktörler arasındaki işbirliğinin artarak yerleştiğini görüyoruz. Hazırlığımız için daha az arama alıyoruz.

Kurmuş olduğumuz yapılar kolay ulaşım yollarını bulmaya başladı.

Ancak, belediyelerle yapı inşa etmek için MSB ve ilçe yönetim kurullarıyla yapılan çalışmalar açısından, bu çalışma daha sonra başladı, bölgelerle ilgili temel yapılarımız yok. Belediyelerden enstantaneler alıyoruz, koruyucu ekipman ve personel erişiminin eksik olduğunu bildiriyorlar. Bu raporlamayı, yeniden dağıtımlar için ilçe yönetim kuruluna destek olarak ekliyoruz.

Yapılar kurulmadan önce belediyelere destek dağıttık, bu şimdi başka bir modele göre yapılıyor, iyi çalışıyor dedi.

İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı (MSB) Özel Danışmanı Svante Werger:

Şu anda herkes için tek meydan okuma dayanıklılıktır, o zaman pandemi sırasında insanların algılarını ve davranışlarını sürekli izlemek önemlidir.

Sorumlular güvinde genellikle kararlıdır. Sağlık ve Halk Sağlığu Kurumu, Kantar / SIFO anketine göre en yüksek güvene sahiptir.

Araştırmalarda yaşlı bakımı göze çarpıyor, giderek daha az güven duyduklarını söyleyen insanlar var. Son günlerde yaşlı bakım evlerine karşı güven yüzde 20'den fazla düştü. Bu kararlı ölçümde belirgin bir sapma var.

Belediyelerin ve bölgelerin güveni değişmedi.

İnsanların endişe duyduğu şey, işsizliğin artacağıdır.

İnsanların davranışlarında değiştikleri iki şey, ellerini yıkamak ve el sıkışmaktan kaçınmaktır.

Fiziksel mağazalarda alışveriş yapanların oranı azalıyor. Bu bir değişiklik, nasıl sürdüğünü göreceğiz ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi