Öğle saatlerinde Sosyal İşler Bakanı ve Halk Sağlığı Kurumu genel müdürününde katıldığı basın toplantısında ülkedeki salgının iyice azalması nedeniyle yaşlı bakım evlerindeki kısıtlamaların da 1 Ekim itibarıyla kaldırılacağı duyuruldu.

İsveç'te vakaların en çok görüldüğü başkent Stockholm bölgesinde geçtiğimiz günlerde pandemi öncesine dönüş kararı alınmıştı. Covid-19 ile mücadele de dünyanın aksine tavsiyelerle süreci yöneten İsveç'te toplumun bağışıklık kazandığı yönünde büyük gösterler bulunuyor. Sonbaharda yeniden vakaların artması beklentisine rağmen, şuana kadar gelinen noktada, İskandinav ülkeleri arasında en ağır bedeli ödeyen ülkelerden biri olan İsveç, son iki aydır kısıtlama yöntemleri ile mücadele eden diğer ülkelere oranla daha rahat konumda görünüyor.

Halk Sağlığı Kurumu'nun aktardığı yeni bilgilere göre, Cuma gününden bu yana 840 yeni vaka tespit edilirken, ülke genelindeki toplam vaka sayısı 87 bin 345 oldu. Son üç günün verileri olarak değerlendirildiğinde günlük ortalama vakada hafif bir artış olduğu gözleniyor. Ancak can kayıplarındaki düşüş devam ediyor. Son üç günlük verilere göre 5 kişi hayatını kaybetti ve ülke genelindeki toplam can kaybı bu verilerle birlikte 5 bin 851 olduğu açıklandı.

Halihazırda hastanelerde tedavisi devam eden hasta sayısı 2 bin 586 olurken, yoğun bakımda solunum cihazına bağlı entübe hasta sayısının da 17 olduğu belirtildi.

Bugünkü basın bilgilendirme toplantısına, İsveç Halk Sağlığı Kurumu, devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, Ulusal Sağlık ve Refah Kurumu birim başkanı Mattias Fredricson, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, hukuk uzmanı Katrin Westlund, İsveç Sivil Şartlar Dairesi danışmanı Svante Werger  ve İsveç bölge ve belediyeleri bölüm yöneticisi Emma Spak katıldı.

Duruma dair değerlendirmelerde buluna Anders Tegnell: 

"Henüz salgının zirvesine ulaşmadık. Dünyadaki vaka sayısı artmaya devam ediyor" dedi.

"Dünya genelinde 30 milyona yakın vaka var ve neredeyse bir milyon ölü. Ne yazık ki AB buna çok katkıda bulunuyor. Bu kısmen artan testlerden kaynaklanıyor, ancak sadece bu değil" diyen Tegnell, İsveç'te durum son haftalarda olduğu gibi devam ediyor ifadeleri kullandı.

Tegnell, yeni vakalarda hafif bir artış eğilimi olduğunu görüyoruz dedi.

Ancak, hem IVA'ya kabul edilen hasta sayısı hem de ölümler düşük kalmaktadır.

Okulların salgına etkisi

Tegnell, "Liselerde bazı yayılma raporları var. Bu yaştaki ergenler enfekte olabilir ve hastalanabilir, ancak çok nadiren ciddi şekilde hastalanır" dedi.

Mevsimsel değişiklik nedeniyle çok fazla burun akıntısı olması nedeniyle çocuklara yönelik çok yüksek derecede test yapılmasına yol açtı, ancak vaka sayısı artmıyor şeklinde konuşan Tegnell, toplumda geniş bir enfeksiyon yayılımı olduğunun da altını çizerek, üstü örtülü bir şekilde toplumun önemli ölçüde bağışıklık kazandığını ifade etti.

Artık huzurevleri ile ilgili kısıtlamalar sona erecek.

Yaşlı bakım evlerindeki kısıtlamaların tamamen kalkmasının makul olduğunu belirten Tegnell, "Son zamanlarda enfeksiyon yaşlı evlerinde azaldı." Yasağın akrabalar ve yaşlılar için de pek çok sonucu olduğunu ifade ederek, olumsuz etkilerin ortadan kaldırılmasının daha iyi olacağını vurguladı.

Tegnell, duruma göre, yeniden kısıtlamaların uygulanabileceğini belirtti.

Akrabaların sorumluluk alması ve hasta olanların ziyarete gitmemesi gerektiğinin altını çizerek, bunun ne gibi büyük sonuçları olacağını biliyoruz, bu yüzden herkes dikkatli olmalı uyarısında bulundu.

Editör: İsveç Gündemi