Okuyucularımız tarafından bize ulaşan ve derlediğimiz bazı sorulara yanıt vermek istedik.

Neden korona virüsü hakkında bu kadar çok şey yazıyorsunuz? Normal bir grip gibi değil mi?

  • Etkilenen çoğu insan için korona enfeksiyonun yaygın grip semptomlarına neden olduğu görülmektedir. Ancak covid-19'un sonucu olarak son günlerde ölme riskinin giderek arttığı da görülmektedir. Salgınla ilgili dünya genelinde daha fazla insanın test edildiği mortalite oranları önemli ölçüde düştüğü için henüz ne kadar insanın daha etkilendiğiyle ilgili belirli bir rakamı yok. Virüsün küresel boyutta toplumlar üzerinde çok farklı etkileri oluşmaya başladı ve en belirgin olan şey, yaşlıların ve hastaların şimdiye kadar ekstra savunmasız olduklarıdır.

    Virüsün yaygınlaşmasıyla birlikte, dünya ekonomisinde büyük bir türbülans meydana geldi ve bu da toplumdaki çeşitli seviyelerde farklı etkiler yaratmaya doğru gitmektedir. Çok yönlü etkileri olan bir salgınla ilgili güncel verileri takip etmek ve toplumun kendini koruması için farkındalık yaratmak önemlidir.

Neden enfekte olanların tam olarak nerede olduğunu yazmıyorsunuz?

  • İsveç sağlık hizmetleri, hastaların gizliliği dahilinde nerede oldukları veya nasıl yaşadıkları hakkında ayrıntılı bilgi vermez. Enfeksiyonun daha fazla yayılmasını önlemek için, bilgi akışı ve enfeksiyonla ilgili bilgi iletmek sağlık sistemine bağlıdır. Bu, covid-19'lu hastalarla yakın temasta olan ve dolayısıyla enfekte olma riskini taşıyan insanları tanımlamakla ilgilidir.

Farklı yerlere tatile gidiliyor bunların riskleri hakkında neden bilgi vermiyorsunuz?

  • İsveç Dışişleri Bakanlığı ve Halk Sağlığı Kurumu'nun tavsiyelerine atıfta bulunuyoruz. Dışişleri Bakanlığı, Çin'in Hubei eyaletine yapılan tüm ziyaretlere yönelik gitmeme konusunda tavsiyede bulunuyor. Ayrıca, Dışişleri Bakanlığı, Hong Kong ve Makao hariç, Çin'in diğer bölgelerine yapılan gereksiz gezilere karşı uyarılarda bulunuyor. Uyarı, bir sonraki duyuruya kadar geçerlidir. Dışişleri Bakanlığı ayrıca İran, Kuzey İtalya ve Güney Kore'nin belirli bölgelerine yapılan tüm ziyaretlere karşı uyarılarda bulunuyor. Halk Sağlığı Kurumu ve DSÖ, virüs salgınının seyahat kısıtlamalarına yol açmak zorunda olmadığına inanmaktadır, ancak bu sadece enfeksiyon riskine dayanmaktadır.

Koronavirüs vakasının arkasında ekonomik bir rant olduğuyla ilgili bazı makaleler var bu konuda neden bilgi verilmiyor?

  • Korona salgınının şuanda en büyük etkisi şüphesizki ekonomiye olumsuz etkisidir. Ancak virüsün küresel yaygınlığına bakıldığında bunun bir ticari savaş sonucunda meydana geldiğini söylemek pek doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Elbette farklı görüş bildirenler de vardır.

Kaç kişinin iyileştiği ve nasıl iyileştiği hakkında neden yazmıyorsunuz?

  • Johns Hopkins CSSE'nin raporlaması ile hasta istatistiklerini ve geri kazanımlarını takip ediyoruz. Bununla birlikte, iyi açıklanmış vakaların rakamları tamamen güvenilir değildir, çünkü kurtarılan vakaların hasta olan vakalarla aynı ölçüde raporlanması karşılaştırıldığında vaka sayısı muhtemelen daha yüksektir. Bu nedenle, bu bilgiler konusunda temkinli bir çizgi sürdürüyoruz.

Türkiye'de virüs var mı?

  • Bilindiği üzere İsveç Gündemi olarak kurulduğumuz günden bu yana mümkün olduğunca İsveç'i ve göçmenlikle ilgili konuları işliyoruz. Türkiye Sağlık Bakanlığı'nın resmi açıklamaları ve DSÖ kaynaklarına bakıldığında şuana kadar Türkiye'de doğrulanmış yeni tip koronavirüs vakası bugün itibarıyla henüz bulunmamaktadır.

Bizi okumaya ve takip etmeye devam edin.

Saygılarımızla

Editör: İsveç Gündemi