Koronavirüs salgını nedeniyle daralan ekonomi ve işten çıkarmalar olmak üzere, en önemli husus olan insan yaşamı noktasında bir çok ülkenin zorlandığı biliniyor.

İsveç'te de sıkıntılı günler yaşanıyor. Bir yandan koronavirüsle mücadele öte yandan ekonomiyi canlı tutma gayreti yürüten İsveç, son günlerde çok yoğun bir şekilde basın aracılığı ile planlarını anlatmaya çalışıyor.

Toplumdaki gerginliği azaltmak ve etkin mücadele bakımından insanları motive etmeye çalışan İsveçli yetkililer bugün sabahın erken saatlerinde yeniden basının karşısına çıktı.

Bu sefer iş dünyası temsilci bakanları bir araya geldi.

İşte toplantı özet notları:

Çalışma Bakanı Eva Nordmark ülkenin odaklandığı şeyin hayat kurtarmaya yönelik olduğunu söyledi. Buna paralel olarak, ekonomi ve istihdam üzerindeki etkilerin azaltılması için çaba harcandığını belirtti.

Nordmark, "İsveç işgücü piyasasındaki durum çok ciddi" dedi.

Ay sonu uyarı istatistikleri, mali kriz sırasında olanları değil, aynı zamanda bir ay içinde 90'larda yaşnan kriz durumuna gelindiğini ancak bu belirsizliği biray içinde aşmayı hedeflediklerini ifade etti.

Eva Nordmark, "Geçen Pazartesi tarihsel olarak büyük kriz paketleri sunduk, Magdalena Andersson ve mali sözcüler bugün 63 anlaşmayı kapsayan kısa süreli izinler sunabildiler. İsveç işgücü piyasasındaki tarafların hangi sorumluluğu üstlendiğini görmek etkileyici" dedi.

"İlk anlaşmanın yapılması 5 saat sürdü" diyen Çalışma Bakanı, daha fazla çaba gerekebileceğini söyledi.

Çalışma Bakanı Eva Nordmark tüm çalışanları A-kassan'a katılmaya teşvik ediyor.

"A-kassa şu an en büyük önceliğim. Yakın gelecekte bununla ilgili önlemler sunacağız" dedi.

Girişim Bakanı İbrahim Baylan, bir önceki paketin bir kısmının serbest meslek sahibi kişilerin 2019 için tüm vergiyi geri ödeyeceklerini ve altı yıl boyunca gelecekteki zararlar için dengeleyebileceklerini söyledi.

Baylan, "Yalnızca otomotiv endüstrisinde daha önce hiç görülmemiş bir seviyede uyarılar var" dedi.

Baylan, şirketlerin ve çalışanların etkilerini azaltmak için çalıştıklarını söyledi.

Bugünkü toplantı işverenler, sendikalar ve iş organizasyonları ile yaptığımız ikinci toplantıdır.

"Bu belki de yaşadığımız en ciddi kriz. Hem halk sağlığı açısından hem de ekonomi ve istihdam açısından".

Diyalog "toplumumuz üzerindeki etkileri hafifletmeye" devam edecek ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi