Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren, Ekot'a verdiği demeçte, "Avrupa genelinde oldukça ciddi bir durumumuz var" dedi.

Johns Hopkins Üniversitesi'nin web sitesi verilerine göre, Avrupa'da, şu anda sadece Kıbrıs'ta enfeksiyon yayılımı İsveç'ten daha kötü. 

Geçen Cuma, Kıbrıs'ta bir milyon kişi başına yedi günlük ortalama 576 vaka rapor edildi. İsveç, milyonda 484 enfekte ile Avrupa'da ikinci sırada yer aldı. Tüm dünyada, şu anda daha güçlü bir enfeksiyon yayılımına sahip yalnızca altı ülke var: Maldivler, Bahreyn, Uruguay, Seyşeller, Kıbrıs ve Yeşil Burun.

Aynı zamanda İsveç, can kayıpları noktasında Avrupa listesinin çok altında yer alıyor. Durum, milyon kişi başına yedi günlük ortalama 14,5 ölümle Kuzey Makedonya en kötü durumda. İsveç, şu anda milyon kişi başına 1,8 ölümle Avrupa'da 29. sırada yer alıyor.

Ekot'un Cumartesi günü yaptığı röportajda Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren, İsveç'teki hızlı enfeksiyon yayılmasının nedenleri şunlar olabilir:

"Cevap vermek kolay değil. Diğer bazı parametreleri de almanız gerekir. Avrupa'nın en düşükleri arasında bir ölüm oranına ve yine ortalamanın altında bir sağlık hizmeti baskısına sahibiz. Ayrıca, ne kadar test yaptığınız, nasıl rapor ettiğiniz ve hızlı testlerle nasıl çalıştığınız konusu da bunda rol oynayabilir" diyen Hallengren, Avrupa genelinde oldukça ciddi bir durumumuz var, ancak umarım doğru yönde ilerliyoruz, ifadeleri kullandı.

Sosyal İşler Bakanı, enfeksiyonun yayılmasının son haftalarda azaldığını, ancak düşüşün yeterince hızlı olmadığını belirtti:

"Nisan ortasından bu yana enfeksiyonun yayılmasında% 20 azalma var, bu biraz yavaş" dedi.

Alman araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir bilimsel çalışma, İsveç'i Batı Avrupa'daki durumu bize en çok benzeyen ülkelerle karşılaştırıyor. Sonuç, ilk dalga sırasında kilitlenen İsveç'in yüzde 75 daha az enfeksiyona ve 2000 daha az ölüme sahip olduğudur. Bu konu hakkında ne düşünüyorsun?

Sosyal İşler Bakanı, "Durum biraz karmaşık. Hareket kalıplarını indirdik, sosyal temaslar kurduk. Ancak huzurevlerimizde enfeksiyon yayıldı ve gelecekte yaşlı bakımına daha fazla yatırım yapmamız gerektiğine işaret etti" yanıtı verdi.

Lena Hallengren, hükümetin 17 Mayıs'tan itibaren kültür ve spor etkinliklerine 500 kişiye kadar izin verip vermeyeceğinin de belirsiz olduğunu söyledi.

Editör: İsveç Gündemi