İsveç iki yıl içinde, Oxfam'ın küresel eşitlik endeksinde 10. sıradan on basamak düşerek 20. sıraya gerilediğini kaybetti ve şu anda İskandinav bölgesinde en alt sırada yer alıyor.

Norveç listenin başında yer alıyor.

Endekste, 161 ülkenin ekonomik eşitsizliği azaltmaya yönelik taahhütleri sıralanıyor ve ekonomik eşitsizlikle mücadele için çok önemli görülen üç alandaki önlemler analiz ediliyor. Bu alanlar refah, vergiler ve işçi haklarını kapsıyor.

Bu yılki endeks (2020 ila 2021'in ölçüldüğü) dünya çapında olumsuz bir eğilim gösteriyor ve büyük bir kısmı ülkelerin zenginler ve şirketler için vergileri dondurmasından veya kesmesinden kaynaklanıyor.

Oxfam İsveç'in genel sekreteri Suzanne Standfast, konuya dair TT'ye yaptığı açıklamada, daha önce belirli bir yıllık gelir düzeyinde ödenmeye başlanan ekstra devlet gelir vergisi olan savunma vergisini kaldırma kararının daha düşük sıralamanın nedeni olduğunu söyledi.

Suzanne Standfast, "İsveç, ekonomik eşitsizliğin son yıllarda en fazla arttığı OECD ülkelerinden biridir. Evet, yüksek bir vergi yükümüz var, ancak İsveç'te varlıklar diğer birçok ülkeye göre önemli ölçüde daha düşük vergilendiriliyor. Bu, düşük gelirli kişilerin bazen büyük varlıkları olan insanlardan daha yüksek oranda vergi ödediği anlamına geliyor" dedi.

Ayrıca Standfast, ekonomik boşluklar konusunun hem seçim kampanyası sırasında hem de genel siyasi tartışmalarda arka planda kaldığına inandığını söyledi.

Editör: İsveç Gündemi