2017 yılından itibaren İsveç sınır kapılarında uygulanan sıkı sınır kontrolleri ülkeye gelen göçmenlerin saysıında ciddi azalmaya sebep olduğu belirtildi. 

İsveç Göçmenler Ofisinin (Migrationsverket) açıkladığı rapora göre bu yılın 5 ayında toplam 8 bin 705 kişinin sığınmacı olarak İsveçe geldiği belirtildi. 2017 yılın aynı dönemiyle kıyasladığında göçmenlerin sayında 5% azalma olduğu belirtildi. İsveç'e gelmek için başvuru yapan listesinde ilk beşe giren ülkeler sırasıyla Suriye, Irak, Gürcistan, İran ve Eritre oldu.

İlk beş ayda Türkiye'den gelen sığınmacı sayında da ciddi azalma olduğu dikkat çekerken, 2017 yılında Türkiye'den 872 kişi (aylık 72 kişi) baş vururken, bu yılın 5 ayında 202 kişinin (aylık 40 kişi) baş vurduğu kayıtlara geçti.

Raporda daha çok dikkat çeken 2018 yılının ilk beş ayında oturum izni verilen Türkiye kökenli mülteci sayında önemli artışın olmasıdır. İsveç Göçmenler ofisi tarafından sığınma başvurusu yapan 349 kişi dosyasının önemli bir bölümünün oturumla sonuçlandığı gözlemlendi. Bu yıl ilk 5 ayda 161 kişiye oturum izni verilmesiyle, 2017 yılı aynı döneminde incelenen 358 kişi dosyasında sadece 15 türk vatandaşı İsveçte oturum izni almıştı.


Zamiq Şükürov / İsveç Gündemi

Editör: İsveç Gündemi