İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, BM Genel Kurulu'nda bugün yapılan kapalı oylamayla BM Güvenlik Konseyi'ne 190 ülkeden 134 ülkenin oyunu alan İsveç'in seçildiğini açıkladı.

''İsveç'in Dünyaya geri döndü'' diyen Wallström, sonuçtan oldukça memnun olduğunu ve İsveç'in özellikle iklim değişikliği, dünya barışı ve insan hakları konusunda anahtar rol oynayacağını söyledi.

"Rusya varken İsveç'in BMGK'ya seçilmesi hayati önem taşıyor"

Üç ay önce Dışişleri Bakanlığı konutunda basın mensuplarıyla bir araya gelen Wallström, İsveç'in BM Güvenlik Konseyi'ne seçilmesinin Rusya karşı çok önemli olduğunu kaydetmişti.

Wallström, ülkesinin BMGK'ya seçilmek için bazı ülkelerin BM büyükelçilerine rüşvet verdiği iddialarını reddederek, "Bölgemizde özellikle Rusya gibi bir ülke varken İsveç'in BMGK'ya seçilmesi hayatı önem taşıyor. Ayrıca dünyanın dört yanında savaşlar ve ölümler artıyor. İnsan hakları ihlalleri büyüyor.

Küresel ısınma dünyamızı tehdit ediyor. Bu sorunların BMGK'da daha etkili ele alınmasına İsveç'in büyük katkı vereceği kanısındayım." şeklinde konuştu.
Editör: İsveç Gündemi