İsveç'in aşı koordinatörü Richard Bergström, aşı teslimatları ile ilgili yaptığı açıklamada, önümüzdeki haftalarda aşı teslimatlarının artacağını duyurdu.

Bergström, aşı tedariği konusunda yaşanan sorunların, üretime bağlı olduğunu vurgulayarak, önümüzdeki süreçte üreticilerin daha fazla aşı üretmeye başlayacağını belirtti.

Bergström, "Hem Pfizer hem de Moderna üretimlerini üçe katladı ve ayrıca onaylanan ek aşıları da aldık. Mayıs ve Haziran aylarında, önemli ölçüde daha fazla dozumuz var" dedi.

Daha fazla gecikme olmayacağından oldukça emin olduğunu belirten Bergström, "Bunun için güvenlik marjları da oluşturduk" ifadeleri kullandı.

Ancak, ülkelerin diğer ülkelere giden aşıları durdurma eğiliminde olduklarına dair endişe verici işaretler gördüklerini dile getiren Bergström, tehdit edici üçüncü dalgayla bağlantılı olarak ülkelerin nüfuslarını aşılama baskısı şiddetli yorumu yaptı.

Zaten sıkıntıların var olduğuna işaret eden Bergström, zaten bu sorunlar yaşanıyor. Amerika Birleşik Devletleri prensip olarak aşı ihracatına izin vermez, Kanada kendi aşılarını Avrupa'dan alır. İngiltere, Astra Zeneca'nın aşısının ihracatına izin vermediğini ve İtalya'nın Avustralya'ya aşı teslimatını geçici olarak engellediğini söyledi.

Ayrıca AB anlaşması dışında alınan aşı dozları hakkında da yorum yapan Bergström:

Aşı konusundaki sıkıntılara endişelenecek kadar var. Öte yandan, görünüşe göre Hindistan'dan Astra Zeneca'nın Afrika ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne gönderilmesi gereken aşı dozları var. Aşının teslimatlarında yeni sorunlar olması halinde izleyeceğimiz farklı yollar var. Böylesi sorunların sadece başlangıcındayız ifadelerini kullandı.

Editör: İsveç Gündemi