Son günlerde havaların ısınmasıyla birlikte kendilerini dışarı atarak kalabalık oluşturan İsveçliler birçok ülkenin gündeminde geniş yer buluyor.

CNBC "İsveçliler evde kalmaya karşı koyuyor ve başkent Stockholm'ün haftalar içinde sürü bağışıklığına kavuşması bekleniyor" diye yazdı.

Komşularının aksine İsveç, koronavirüs salgını ortasında bir kısıtlama getirmedi.

Özellikle başkent Stockholm'deki restoranlar, pub'lar ve gece kulüplerinden olmak üzere bir çok kalabalık görüntü her gün basına düşüyor. İsveç'teki genel durumla ilgili epidemiyolog Dr. Anders Tegnell CNBC ile bir söyleşi gerçekleştirdi.

Yaşlılar gibi risk altındaki grupları korurken geniş bir bağışıklık temeli oluşturmayı amaçlayan stratejinin tartışmalı olduğu kanıtlandı.

Ancak İsveç'in baş epidemiyoloğu, Stockholm'de bir kaç haftada "sürü bağışıklığına" ulaşılabileceğini söyledi.

Komşuları, Avrupa'da etkisini sürdüren koronavirüs pandemisine karşı sınırları, okulları, barları ve işletmeleri kapattı, ancak İsveç kamusal hayatı mümkün olduğunca sınırsız tutarak tepkiyle karşılaştı.

Yaşlılar gibi yüksek riskli grupları korurken, genel popülasyon arasında bağışıklık oluşturmak için virüse maruz kalmaya izin vermeyi amaçlayan strateji tartışmalıdır. Bazı sağlık uzmanları, İsveç, halk sağlığıyla Rus ruletini oynamayı seviyor diye yorumladı.

Ancak şimdi ülkenin baş epidemiyoloğu stratejinin işe yaradığını ve başkent Stockholm'de birkaç hafta içinde "sürü bağışıklığına" ulaşılabileceğini söyledi.

"İsveç'in önemli bölgelerinde, Stockholm civarında, bir platoya ulaştık ve sürü bağışıklığının etkisini görüyoruz ve birkaç hafta içinde bunun etkilerini daha da göreceğiz. Ülkenin geri kalanında durum sabit" dedi. İsveç Halk Sağlığı Kurumu baş epidemiyoloğu Dr. Anders Tegnell, Salı günü CNBC'ye verdiği demeçte staretejinin doğru olduğunu savundu.

Genellikle bulaş ile elde edilen bir popülasyondaki sürü bağışıklığına, vatandaşların yaklaşık %60'ının bağışık olduğu kabul edildiğinde ulaşılır. Bununla birlikte, koronavirüs için bir aşı olmadan, bilim adamları Covid-19'a maruz kalmanın ve iyileşmenin uzun süreli bağışıklığa yol açıp açmadığına bakıyorlar. Koronavirüsün takviyeleri rapor edilmiştir.

Tegnell, örnekleme ve modelleme verilerinin Stockholm nüfusunun %20'sinin virüse karşı bağışık kazandığını ve "birkaç hafta içinde sürü bağışıklığına ulaşabileceğimizi ve vakalarda yavaş bir düşüş gördüğümüzün, örneklemeye rağmen (koronavirüs testi) giderek daha fazla" olduğunu belirtti.

Tegnell ayrıca: "Ne yazık ki, yaşlı bakım evlerine (virüsün) girişi nedeniyle ölüm oranı yüksektir ve bunun nedenini araştırıyoruz" dedi.

Salı günü verileriyle: İsveç'in 15.322 onaylı vakasının büyük bir kısmı Stockholm ve çevresinde görülmekte olup, İsveç'in geri kalanında çok az vakalar vardır. İsveç yaklaşık 10 milyonluk bir nüfusa sahip olan ve şehir merkezlerinin dışında düşük nüfus yoğunluğuna sahip bir ülke.

İsveç başlangıçta sadece hastaneye gelen ancak şu anda daha fazla sağlık çalışanlarını, önemli görevlerde çalışan personel ve bakımevindeki kişileri test ediyor. Tegnell, daha fazla insan grubunu test etme kararının, teyit edilen vaka sayısının olabildiğince çabuk düşmemesinin bir nedeni olduğunu söyledi.

Tegnell, İsveç'in haftada yaklaşık 20 bin kişiyi test ettiğini ve bunu birkaç hafta içinde 100.000'e çıkarmayı umduğunu söyledi.

Yaşlılar mı bedel ödüyor?

Yeni vakaların sayısı azalmış gibi görünse de, sürü bağışıklığının elde edilmesi tartışmalıdır. Taklitle virüsün yayılmasına izin vermek (yayılmasını yavaşlatmak için önlemler almasına rağmen) yaşlıları ve mevcut sağlık koşullarına sahip insanları ciddi şekilde hasta olma ve potansiyel olarak ölme riski taşır.

Tegnell, koronavirüsten ölenlerin çoğunun İsveç'in bakım evlerinde olması endişe verici olduğunu kabul etti.

"Ölüm sayısı yaşlı bakım evleri ile çok yakından ilgilidir. Ölen insanların yarısından fazlası yaşlı bakım evlerinde yaşıyor." Tegnell, kendisi ve Halk Sağlığı Kurumu'nun "yaşlılarla ilgili hala çok endişeli" olduğunu da sözlerine ekledi.

Ajansın, risk faktörlerini azaltmak için hangi iyileştirmelerin yapılabileceğini görmek üzere evlerle birlikte çalıştığını ekleyerek, "Bu, korumamız gerektiğini söylediğimiz grup" dedi.

Bununla birlikte, Tegnell, ajansının izlediği stratejiden "oldukça emin" olduğunu, ancak İsveç hükümetinin virüsün yayılmasını geciktirmek için uygulanan kısıtlamaları kaldırmasının çok erken olacağını söyledi. "Ülkenin büyük bir kısmı henüz hiç etkilenmedi."

Ama şimdi birçok ülkenin tercih ettiği çıkış stratejilerine bakarsanız, İsveç'e (strateji ve kısıtlamalar) çok benziyorlar" dedi.

Tegnell, yakında, enfeksiyona ve iyileşmeye (ve umarım) virüse karşı bağışıklığın derecesini gösteren birkaç çalışmanın yayınlanacağını söyledi. Veriler, Stockholm'de enfeksiyonun zirvesine ulaşıldığını gösterdi.

İsveç'in pandemiye yanıtı Tegnell ve Halk Sağlığı Ajansı tarafından yönlendirildi. Diğer ülkeler bilimsel danışmanlarının tavsiyesiyle kısıtlamalarla devam ederken, İsveç farklı yaklaşımında dikkat çekiciydi ve büyük ölçüde halkın virüsün yayılmasını geciktirmek için gönüllü önlemler almasına güveniyordu.

Halk Sağlığı Kurumu, bir hata nedeniyle Çarşamba günü web sitesinden bir raporu geri çekmesiyle tepkiler arttı, ancak Anders Tegnell CNBC Perşembe günü, sorunun sürü bağışıklık iddialarıyla ilgili olmadığını söyledi. Bakan, raporun Perşembe günü değiştirileceğini ve yeniden yayınlanacağını ve hatanın vakaların modellenmesi ile ilgili olduğunu söyledi.

İsveç hükümeti mümkünse evden çalışmayı ve yaşlılarla temas kurmamayı, gereksiz  sehayat ve sosyal temastan kaçınmayı savunmuştur. Bu arada restoranlar, barlar, kafeler ve gece kulüpleri sadece oturmuş masa servisi sunuyor ve 50'den fazla insanın toplantısı yasak. Yine de 16 yaşın altındaki okullar açık kaldı ve hayat daha öncekinden biraz daha sakin bir hızda devam etti.

Tegnell, ülkenin salgının boyutunu ölçmek için daha yaygın testler ve örneklemeler yaptığını söyledi.

Tegnell, "Şu anda dışarı çıkıyoruz ve İsveç'in farklı bölgelerinde ne gibi büyük farklılıklar olduğunu görmek için bağışıklık konusunda ülke çapında testler yapıyoruz" dedi. "İsveç'in diğer bölgelerinde gerçekten hiçbir şeyin olmayışı biraz gizem."

"Bu durum söz konusu olduğunda virüs bizi şaşırtmaya devam ediyor" dedi, Danimarka'yı sınırlayan ülkenin en güney bölgesi, sınır konumu ve ülkeler arasındaki insanların sürekli hareketi göz önüne alındığında nispeten az sayıda vaka gördü, virüse rağmen çoğunlukla giriş çıkışlara izin verildi.

Editör: İsveç Gündemi