Oxford Üniversitesi'nin verilerine göre, İsveç bugünle birlikte ardı ardına dördüncü kez dünyada en fazla ölüm oranlarıyla zirvede yer aldı.

14 Mayıs tarihinden bu yana dokuzuncu kez birinci olan İsveç, Mayıs ayının yarısında en fazla ölüm oranları konusunda ilk dörtten hiç aşağı düşmedi.

Dokuz kez en fazla ölüm oranıyla birinci olan İsveç, bu konuda dikkat çekiyor. 14 Mayıs itibarıyla 9 kez birinci, 5 kez ikinci, bir kez üçüncü ve biz kez de dördüncü oldu.

Son dört gündür ardı ardına en fazla ölüm oranına sahip olmasıyla ilgili Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell bu duruma ciddi bir şekilde baktığın belirtti.

Tegnell "Bu, kurtulmak için gerçekten çok çalıştığımız bir durum" ifadeleri kullandı.

Cuma günü, rapor edilen İsveç covid-19 ölüm sayısı, son yedi gün içinde ortalama milyon kişi başına 5.6 idi. Böylece üst üste dördüncü gün dünyanın en yüksek sıralamasında zirvede yer aldı. Yedi günlük ortalama ile verileri analiz eden Oxford Üniversitesi ve Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluş tarafından Global Dünya Veri sitesinde yayınlandı.

Anders Tegnell karamsar oranlar hakkında:

Tablonun dışına çıkmak için gerçekten çok çalıştığımız bir durum. Ancak bunun çok farklı arka planları var. Şimdi biraz daha istikrarlı ortalamalara baktığınızda, oldukça hızlı bir oranda düşen ölüm oranlarımız var. Birinin kısa sürede beklediği yedi günlük ortalama değerler çok belirsizdir. Biraz daha geriye bakıyoruz ve sonra zaman içinde belirgin bir düşüş eğilimi görüyoruz. Ayrıca, dünyadaki birçok ülke bu sistemlere rapor vermemektedir yorumunda bulundu.

Anders Tegnell daha önce İsveç'in ölüm listesinde en üst sıralarda yer aldığını ve diğer birçok ülkenin gerçek ölüm oranlarını bildirmediğini ilan etti. İsveç, gerçek ölü sayısını bildirmede dünyanın en iyisi olduğunu söylüyor.

Tegnell, "Herhangi bir ülkenin İsveç'ten daha iyi olduğuna inanmakta zorlanıyorum. Birinin sahip olduğumuzdan daha kapsamlı bir sisteme sahip olabileceğini görmekte zorlanıyorum" dedi.

Ancak açıklanamayan vakalarımız da var. İsveç Ulusal Sağlık Otoritesi haftalık raporuna göre, 23 Mart ve 3 Mayıs arasında İsveç beklenenden yaklaşık 4.000 ölüm daha yaşadı. Covid-19'da ölen kişi tarafından 3.000 kişi açıklanabilir ancak 1.000 ölü hala açıklanmıyor mu sorusu üzerine: Tegnell, "Evet, bu fazlalık ve covid-19'da raporlanan sayı arasındaki fark, tüm ülkelerde var. İsveç'te fark, şimdiye kadar gördüğüm raporlardaki diğer ülkelerden daha küçük" dedi.

Açıklanmayan rakamlarla ilgili değerlendirme konusunda Tegnell, "Herhangi bir değerlendirme yapmanın hiçbir yolu yoktur. Ayrıca burada daha uzun dönemlere bakmalısınız. Böylesine ılımlı bir grip sezonu geçirdiğimiz için, otomatik olarak bazı ölümlerin tespiti diğer aylara kalabilir. Haftadan haftaya izleyemezsiniz, covid-19 ile neyin bağlantılı olabileceği ve neyle bağlantılı olmadığını gerçekten iyi bir fikir edinmek için oldukça uzun sürelere bakmanız gerekir" yorumunda bulundu.

Çok kötü durumdayken İsveç'in stratejisini değiştirmesinin zamanı gelmedi mi? sorusu üzerine Tegnell, "Stratejiyi değiştirdik. Yaşlılara bulaşmasını sınırlamak için çok çalışıyoruz ve aynı zamanda başarılı olmaya başladığı istatistiklerde de görülüyor. Öte yandan, enfeksiyonun yaşlılara yayılması üzerindeki etkileri ile ölüm oranını azaltması arasında oldukça uzun bir zaman farkı vardır. Ancak enfeksiyonun çok hızlı düştüğü göz önüne alındığında, bence güvenle uzun vadede ölüm geçişinin bile azalacağını dört gözle bekleyebilirsiniz" dedi.

Editör: İsveç Gündemi