Yaz tatili için Avrupa Birliği üye ülkelerde sadece 10 tanesine 30 Haziran itibarıyla seyahat etmeyi tavsiye ederken, dünyanın geri kalanına şuan için tavsiye etmiyor dedi.

15 Haziran itibarıyla AB ülkeleri içinde seyahat kısıtlamaları kalkmasına rağmen başta komşu İskandinav ülkeler olmak üzere, İsveç'teki salgının yüksek olması nedeniyle birçok ülke İsveç'e kapılarını açmadı.

İsveçli yetkililer yaptıkları görüşmeler ve değerlendirmeler sonucunda tavsiyelerini güncelledi.

Dışişleri Bakanlığı, yaptığı değerlendirme sonucunda on ülkeye seyahat edilmesine karar verdi.

Dışişleri Bakanı Ann Linde basın toplantısında "Avrupa'da olumlu bir gelişme oldu" dedi.

Dışişleri Bakanlığı AB'deki on ülke için seyahat tavsiyesini yenileyerek, 30 Haziran itibarıyla bu ülkelere gidilebileceğini söyledi.

Corona salgını nedeniyle Avrupa'da yurt dışına seyahat etmeyi durduran İsveç, Dışişleri Bakanı Ann Linde yeni gelişmelerle ilgili bilgiler aktararak, "30 Haziran itibarıyla AB ve Schengen bölgesindeki on ülkeye seyahatleri açmaya karar verdik" dedi.

İsveçlilerin AB ve Schengen ülkelerinde gidebileceği ülkeler: Belçika, Fransa, Yunanistan, İzlanda, İtalya, Hırvatistan, Lüksemburg, Portekiz, İsviçre ve İspanya denildi.

AB, ESS ve Schengen'deki diğer ülkeler için önceki tavsiyeler 15 Temmuz'a kadar geçerli olduğunun altı çizildi.

Dışişleri Bakanı, komşu ülkelerle ilgili, "İskandinav komşu ülkelerimiz seyahat etmeyi caydırmaya devam ediyor" ifadeleri kullandı.

31 Ağustos'a kadar AB ve Schengen dışında seyahat etmek önerilmemektedir dedi.

"Semptomlarınız varsa evde kalın"

Öte yandan Ann Linde, bunun her zamanki gibi seyahat etmeniz gerektiği anlamına gelmediğine dikkat çekerek, "Gereksiz yolculukların yapılmamasını hala tavsiye ediyoruz. Ve herhangi bir semptomunuz varsa, seyahat etmemelisiniz" dedi.

"Kararın arkasındaki seyahat kuralları"

Basın toplantısı sırasında, karar verilen ülkelerde bulaşma durumu olmadığını, ancak diğer şeylerin yanı sıra, bunun altında yatan karantina hükümlerini çevreleyen kurallar olduğuna da dikkat çekilirken, "Dışişleri Bakanı, bu ülkeler için kısıtlama tavsiyesinin kaldırılmasının sebebi İsveç ve AB'nin geri kalanından seyahat etmeye karar vermemiş olmamalarıdır, bu da İsveçliler için belirsizlik faktörlerinin en aza indirildiği anlamına geliyor" yorumunda bulundu.

Seyahate çıkmadan önce kuralları kontrol edin

Her ne kadar bu on ülkeye tavsiye kaldırılsa da, Ann Linde, Dışişleri Bakanlığı'nın tavsiye ettiği ülkeler dışında başka bir ülkede kişilerin sıkışıp kalmaları halinde eve gelmelerine yardımcı olunmayacağına dikkat çekti.

Dışişleri Bakanı, seyahat etmeyi planladıkları ülkelerdeki mevcut durumu kontrol etmenin herkesin kendisine bağlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Linde,"Yine de yerel kısıtlamalar olabilir" diyerek seyahat etmeden önce seyahat şirketi ile yakın temas kurmanın önemli olduğunu belirtti.

Editör: İsveç Gündemi