Walström, Tiflis temasları alanında Gürcü mevkitaşi Mikheil Janelidze'yle bir araya geldi.Toplantıda 2 ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi,Gürcistan'da İsveç yatırımlarının çoğalması , Gürcistan'ın Avrupa Birliği (AB) ve NATO'yle entegrasyon zamanı ile Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını duyuru eden Abhazya ve Güney Osetya sorunları görüşüldü.
Düzenlenen partner basın toplantısında Janelidze, İsveçli mevkidaşına Tiflis'i son bir senede 2 kez ziyaret ettiği ve ülkesine verdiği dayanak için teşekkür etti.

Gürcistan'ın AB ve NATO ile entegrasyonu sürecine dikkat çeken Janelidze, ülkenin toprak bütünlüğü meselelerine nazaran Avrupa ile entegrasyonda daha çabuk ilerleyebileceklerine inandığını ifade etti.

Janelidze, şunları kaydetti:

"Bizim için çok duyarlı bir konu olan işgal altındaki topraklarımıza karşı Rusya'nın yasaya ters eylemlerine ve bu bölgedeki sıkıntılara da değindik. Uluslararası toplumunun takviyesi bu eylemleri önleyecek ve Gürcistan'ın Avrupa-Atlantik entegrasyonuna katkıda bulunacak bir mekanizmadır."

İşveç Dışişleri Bakanı Wallström de Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine ve AB ve NATO ile entegrasyonuna dayanak vermeyi sürdüreceklerini ifade etti .

Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını duyuru eden Abhazya ve Güney Osetya'nın ayrılıkçı hükümetlerinin Rusya ile yasaya ters bağlantılarına dikkat çeken Wallström Rusya'nın geçtiğimiz yıl kağıt üzerinde hükümetlerle imza attığı ittifak ve partnerlik anlaşmalarının uluslararası hukuka ters olduğunu altını çizdi .

Wallström, Gürcistan Cumhurbaşkanımız Giorgi Margvelaşvili, Başbakan Giorgi Kvirikaşvili ve Meclis Başkanı Davit Usupaşvili ile de bir araya geliyor olacak .

Editör: İsveç Gündemi