Koronavirüs salgınında eleştirilerin odağında olan ve dünya tarafından eleştiriler alan İsveç, imajını kurtarmak için harekete geçti.

Hükümet İsveç imajını temize çıkarmak için İsveç'teki yabancı elçileri toplayarak, diplomatik baskı yapmaya başladı.

Dışişleri Bakanı Ann Linde, elçilerle yapılan toplantıdaki konuşmada, İsveç'teki büyükelçiler olarak başkentlerinizi (Hükümetlerinizi) buradaki durum hakkında bilgilendirmek için önemli bir rolünüz var dedi.

İsveç'in korona virüse karşı mücadele verme stratejisi yurtdışındaki bireysel tartışmacılar tarafından övülse de, eleştirel sesler giderek daha da artmaya başladı.

Yüksek mortalite (ölüm) oranı, enfeksiyonun yayılmasına karşı sert önlemlerin olmamasının bir sonucu olarak görülüyor.

Wired dergisi, "İsveç'in koronavirüs deneyleri açıkça başarısız oldu" diye yazdı.

Şimdi hükümet İsveç imajını kurtarmak için çeşitli seviyelerde diplomatik girişimlerde bulunuyor. 

29 Mayıs Cuma günü, Dışişleri Bakanı Ann Linde ve Sosyal işler bakanı Lena Hallengren İsveç'te çok sayıda yabancı büyükelçi'yi koronavirüs gündemiyle dijital bir toplantıya davet etti.

Dış diplomasi girişiminde bulunan İsveç, bütün dünya ülkeleri ile "aynı zorluklar" var ifadeleri kullanıldı.

Programın ana teması: İsveç'in korona krizini ele alma şekliydi.

Verilecek mesaj: Stratejimiz söylendiği kadar farklı değil.

Linde, "İsveç diğer tüm ülkelerle aynı hedefleri paylaşıyor. Aynı zorluklarla çalışıyoruz ve diğer ülkelerin çoğuyla benzer araçlar kullanıyoruz" mesajı vermeye çalıştı.

Sunumda aynı ve benzer kelimeler koyu renklerle işaretlendi.

"Sürü bağışıklığı yok" denildi

İsveç'in aldığı tedbirlerin dış dünyadan farklı olmasının tek yolu, küçük çocuklar için ilk ve anaokullarını kapatmamamız ve kitlesel bir karantina yasamızın olmaması ifadeleri kullandı.

New York Times'te dahil olmak üzere birçok yabancı medya İsveç stratejisinin virüse karşı sürü bağışıklığı yolunu izlediğini bildirdi. Hükümet bunun büyük bir yanlış anlaşılma olduğunu savunuyor.

Linde, "covid-19'la mücadelemiz" sürü bağışıklığı yaratma stratejisi olmadığını açıklığa kavuşturalım dedi.

İsveç Dışişleri Bakanı'na göre, bazı AB Üye Devletlerinin, diğer üye ülkelerden turistlere kapılarını açarken, İsveç'i dışarıda tutması ve Norveç ile Danimarka'ya kapıların açılması, yine her iki komşu ülkeninde İsveç'e kapılarını açma konusunda endişe taşıması İsveç'i farklı bir noktaya getiriyor.

İsveç tarafı bu duruma tepki gösteriyor ve "Tedbirlerin dengeli ve ayrımcı olmadan gerçekleşmesini sağlama ihtiyacı gibi koordineli bir yaklaşım çok önemlidir. Önlemler ayrıca her ülkedeki durum hakkında gerçek bilgilere dayanmalıdır." diyor.

Linde, doğrudan büyükelçilere (diplomatik birliğe) dönerek sözlerine şöyle devam etti: "İsveç büyükelçileri olarak, başkentlerinizi buradaki durum hakkında bilgilendirmek için önemli bir rolünüz var." diyerek tehditkar bir üslup kullandı.

Lena Hallengren'de bir konuşma yaptı. Sosyal İşler Bakanı, korona virüs testi ile ilgili süreçte ve tedavi konularında çok az İsveçlinin ağır eleştirilerde bulunduğunu dile getirdi.

Hallengren konuşmasında, İsveç'te "her zamanki gibi iş" olmadığını ve diğer ülkeler gibi enfeksiyonun yayılmasını azaltmak için hem tavsiyeleri hem de zorunlu yasaları kullandıklarını vurguladı.

Hallengren'e göre İsveç sağlık hizmetleri de iyi bir performans sergiledi:

Sosyal İşler Bakanı, yabancı diplomatlara "Yoğun bakımda yatakların yüzde 20 ila 30'u her zaman boş kalmıştır ve yoğun bakıma ihtiyaç duyan hastalar bu tedaviyi almıştır." ifadeleri kullandı.

"Güven önemlidir" vurgusu

İsveç hakkındaki dış raporların ne açıdan yanlış olacağı ve bu gibi durumların ne gibi sonuçları olabileceği konusunda bir yanıt almak için Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçildi.

İsveç Dışişleri Bakanlığı basın servisindeki Julia Eriksson Pogorzelska bir e-posta yoluyla: "İsveç gibi ileri teknolojiye ve ihracata bağımlı bir ülke için, yurtdışındaki ülkemize olan farkındalık ve güven önemlidir" ifadeleriyle dönüş yaptı.

Editör: İsveç Gündemi