İsveç'in Danimarka'ya sınırlarını kapatması üzerine, sınırda farklı görüntüler yaşanmaya başladı.

Salı günü sınırdan birçok kişinin geriçevrilmesiyle birlikte işleyen süreç, bugünde bir ailenin bireylerinde yaşandı.

İsveçli kadının Danimarkalı eşi sınırdan içeri alınmadı.

İsveç aldığı kararda, İsveç vatandaşı olmayan hiç kimseyi ülkeye kabul etmeyeceğini açıklamıştı. 

Danimarka ile ilgili alınan kararın hızla uygulamaya konulması, giriş yasağının nasıl yorumlanması gerektiği konusunda bazı belirsizlikler yaratıyor.

32 yaşındaki İsveçli Frida, Ängelholm'daki aileiyle Noel kutlamasına giderken, Danimarkalı eşi sınır polisi tarafından ülkeye kabul edilmedi.

Polisin kararına sinirlenen İsveçli kadın "Bunu İsveç vatandaşlarınıza yapmanın çok iyi olduğunu düşünüyorum" dedi.

Noel arifesi sabahı Frida, eşi ve küçük oğulları, Frida'nın Ängelholm'daki ailesiyle Noel kutlamasına gitmek için arabaya Noel yemeği ve Noel hediyeleri alarak yola çıktı. Helsingborg'da feribottan indiklerinde sınır polisi tarafından durduruldular.

Frida, "Kimlik kartlarımızı aldılar ve gittiler. 15 dakika sonra geri geldiler ve "Buradan ayrılabilirsiniz. Mark, Danimarka'ya gidebilir, Frida İsveç'e gidebilir" dediler.

Danimarka'dan bir seyahat yasağı olduğunu gayet iyi biliyordu, ancak yine de bu haberler karşısında şaşırdı ve üzüldü.

"Yakın akrabalar için bir istisna olarak anladım. Bu nedenle, sorun olmayacağını düşündük" diyen kadın üzüldüklerini belirtti.

"İsveçli bir akraba ile gelmelerine izin verilen Danimarkalı arkadaşlarımla da konuştum, bu yüzden sınırda eşim için sorun olmayacağını düşündüm. Bunun tamamen mantıksız olduğunu düşünüyorum" ifadeleri kullandı.

Kurallarla ilgili kafa karışıklığı ve endişe

Frida yalnız değil. Hükümet Pazartesi günü İngiltere ve Danimarka'dan bir seyahat yasağı kararı aldığından beri, her iki tarafta da sınır konusunda tam olarak neyin geçerli olduğu konusunda kafa karışıklığı ve endişeleri var. Giriş yasağının yürürlüğe girmesinden bu yana yüzlerce kişi reddedildi.

Çarşamba günü hükümet, Bornholm sakinlerinin işini kolaylaştırmak için Danimarka'dan gelen seyahat yasağında değişiklikler sundu ve Danimarkalıların yanı sıra "acil aile nedenleri" olan İngiliz vatandaşlar da yasaktan muaf tutuldu.

Ancak acil aile nedenlerine dahil olanlar kafa karışıklığına neden oldu. Malmö'den Parlamento Üyesi Niels Paarup-Petersen, birkaç endişeli ailenin neyin geçerli olduğuna dair sorularla kendisiyle iletişime geçtiğini söylüyor.

"Bunlar İsveç'te yaşayan ve İsveç vatandaşı olup, çocukları Danimarka'da kayıtlı olan kişilerdir. Çocukların Noel'i kutlamak için buraya gelip gelemeyeceklerinden emin değiller" dedi.

Polis: Noel'i kutlamak yeterli bir sebep değil

Polis, "Acil ailevi nedenlere sahip olanlar için Danimarka'dan giriş yasağı istisnası Noel kutlamalarını kapsamıyor" duyurusu yaptı.

Adalet Bakanlığı, yazının nasıl yorumlanması gerektiğini değerlendirmenin polise bağlı olduğunu duyurdu. Sınır polisinin Ulusal Harekat Dairesi ile birlikte yaptığı ve kutlamak için boğazı geçmeyi umanlar için bir Noel hayal kırıklığı olma riski taşıyan bir değerlendirme.

"Bizim yorumumuz, cenaze, ailede veya doğumda ciddi hastalık, palyatif bakım gibi acil ve akut nedenlerle ilgili olduğu şeklindedir. Ama gerçekten olağanüstü şeyler olmalı." diyen Güney bölgesindeki sınır polisi başkanı Tommy Brännström, değerlendirmemize göre Noel'i kutlamanın acil bir aile nedeni olmadığını söyledi.

"Kötü hissettiriyor"

Frida, Mark ve oğulları, Mark reddedilince Kopenhag'ın kuzeyindeki evlerine döndüler. Frida, hükümetin Noel'den bu kadar kısa bir süre önce giriş yasağı konusunda bir karar vermesi gerçeğini eleştiriyor. Hükümetin salgın sırasında şimdiye kadar kısıtlama almadığı ve rahat tavır sergilediğini ve kapalı sınırların korona enfeksiyonunu önemli ölçüde durdurmadığına inandığını belirtti.

"İsveç vatandaşı olarak çocuğumla içeri girmeme izin verilmiyor ve kendinizi kötü hissediyorsunuz. İsveç on aydır harekete geçmedi. Bunu şimdi yapmak, Noel'den hemen önce, bir alay konusu" diyen Frida, bunu neden yaptığını anlamıyorum ifadeleri kullandı.

"İsveç'te, semptomsuz olmanız gerektiği konusunda her zaman hemfikirler. Kendimizi de test ettik ve negatif test ettik raporumuzda var" dedi.

İsveç'e giremeyen aile Kopenhag'daki evlerine geri dönerken, İsveçli kadın İsveç'in pandemi ile mücadelesine bir anlam veremediğini ifade etti.

Editör: İsveç Gündemi