Sözde 'aşı pasaportları' veya 'aşı sertifikaları' son haftalarda, Üye Devletlerin birçoğunun bunları vatandaşlarına vermeye başlayacakları konusunda uyardıktan sonra büyük ilgi gördü, bu nedenle COVID-19'a karşı aşılananların kanıtı var.

Bu tür belgeler fikri, Avrupa Konseyi tarafından bile desteklendi, ancak ikincisi, şu anda bu sertifikaların hangilerinin kullanılacağına karar vermek için henüz çok erken olduğu konusunda ısrar ediyor.

"Liderler tıbbi amaçlar için aşılama bir ispat standardize ve birlikte çalışabilir formdaki işin kabul etti. Liderler, bu sertifikaların hangi koşullarda kullanılabileceğini daha sonraki bir aşamada belirleyecek" dedi.

Daha önce, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB tarafından oluşturulabilen ve Üye Devletler tarafından COVID-19 aşısı olan herkese verilebilen ortak aşı sertifikaları fikrini desteklemişti.

Aşağıda, bu sertifikaları sunmayı planladıklarını veya bu tür belgelere sahip olanların yanı sıra yalnızca sertifikaları destekleyenlerin kısıtlamasız girişine izin vermeyi planladıklarını belirten tüm AB ve Schengen bölgesi ülkelerinin bir listesini bulunuyor. 

Kıbrıs Rum kesimi

Kıbrıs rum kesimi, COVID-19'a karşı aşılananlar için test ve karantina gibi giriş şartlarının kaldırılmasına ilişkin planlarını açıklayan ilk AB Üyesi oldu.

Hükümet, en azından AB'den COVID-19'a karşı aşılanmış olan yolculara herhangi bir kısıtlama olmaksızın giriş izni vermeyi planlıyor; bu, bu yolcuların COVId-19'a karşı aşı olduklarına dair kanıt göstermeleri gerektiği anlamına geliyor.

Çekya

Çek Cumhuriyeti, aşıyı seyahat için bir gereklilik haline getirmeyi planlamasa da, aşı olan kişiler için kısıtlamasız seyahate izin verme olasılığını da araştırmaktadır.

Çek Temsilciler Meclisi huzurunda konuşan Sağlık Bakanı Jan Blatný, o sırada AB yetkilileri arasında tartışılan potansiyel 'aşı pasaportu' hakkında konuştu.

"Bu bir sınav her sınır kapısı önünde gerçekleştirilen olması daha Cebinde bir kart ile dışarı çıkmak kesinlikle daha kolaydır" dedi.

Ancak Çek hükümeti, yakın zamanda bu konuda vatandaşlarına herhangi bir belge vermeye başlama planları konusunda açıklama yapmadı.

Danimarka

Bu arada Danimarka, virüse karşı aşı olan vatandaşlarına yakında COVID-19 aşı pasaportlarını tanıtacağı ve bu sertifikaları kendilerine asl olan ülkelere kısıtlama olmaksızın seyahat edebilecekleri konusunda bilgilendirdi.

Pasaportların Ocak ayı sonuna kadar hazır olması beklenirken, Danimarka hükümeti şimdi Danimarka'ya seyahat etmeyi planlayanlar için bile dijital aşı pasaportları sunmaya karar verdi.

Kararı açıklayan Maliye Bakanı Morten Boedskov, dijital pasaportun yaklaşık üç veya dört ay içinde örneğin iş seyahatleri için kullanıma hazır olacağını söyledi.

Boedskov, kişilerin aşılanmış olduklarını belgeleyen ve cep telefonunda kullanımı mümkün olacak, aşı pasaportu aşılanmış kişiler için bir kimlik formu şeklinde olacağını ve bu modelin dünyada muhtemelen ilk olacağını belirtti.

Estonya

Estonya Başbakanı Jüri Ratas ve Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Estonyalı girişimcilerin ve araştırmacıların 5 Ekim'de bir dijital aşılama sertifikası ve birlikte çalışabilirlik projeleri üzerinde çalışmaya başlamasına izin veren bir anlaşma imzaladı.

Anlaşma, Estonya'ya, güvenilir ve şeffaf bir sınır ötesi aşı verilerinin alışverişini mümkün kılacak sarı bir aşı kartı oluşturma üzerinde çalışma olanağı sağlıyor.

"Bizim pilot proje COVID-19 ile mücadelede dünyaya yardımcı olmayı ve küresel dijital hizmetlerdeki deneyimlerimizi yapmak Estonyalı toplum için olağanüstü bir fırsat" ifadeleri kullanan PM Ratas, dijital aşılama sertifikası konusunda önemli bir gelişme sağlayacağını umut ettiğini sözlerine ekledi.

Yunanistan

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, AB kurumlarını blok arasında seyahati kolaylaştırmak için bir Koronavirüs aşı sertifikasının yeniden verilmesi için resmen çalışmaya çağıran ilk AB lideriydi.

Başbakan, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e bir mektup göndererek, Yunanistan'daki yetkililerin "COVID-19'a karşı aşılanmış kişilerin hareket özgürlüğünü kolaylaştırmak" için bir sertifika vermeye çalıştıklarını belirterek, komisyonla ortak bir AB aşı sertifikası için baskı yaptı.

26 Ocak'ta Yunanistan, Turizm Bakanı Harry Theoharis'in Sırp mevkidaşı Tatjana Matiç ile turizm alanında ortak bir mutabakat zaptı imzalaması konusunda anlaşmasının ardından, kısıtlamaları hafifletme ve aşı sertifikalarıyla seyahate devam etme planında ilerleme kaydetti.

İkincisi, iki ülke arasındaki seyahatler için 'elektronik Covid-19 aşı sertifikasının' karşılıklı tanınmasını öngörüyor.

Macaristan

Birkaç haftadır aşılanmış veya virüsten iyileşmiş Macarların, dokunulmazlıklarını bir kartla ispatlamaları halinde kısıtlama olmaksızın girmelerine izin verilmektedir. Macaristan'da bu tür bir karta sahip olanlar, saat 20:00'deki ulusal sokağa çıkma yasağını geçtikten sonra dışarıda kalma özgürlüğü gibi ek avantajlardan yararlanabiliyorlar.

İzlanda

21 Ocak 2021'den beri İzlanda yetkilileri, virüse karşı aşının ikinci dozunu alan İzlandalı vatandaşlara 'COVID-19 aşı sertifikaları' vermeye başladı ve Schengen Bölgesi'nde bu belgelerin verilmesi uygulamasını başlatan ilk ülke oldu.

Ülke ayrıca, insanların çevrimiçi olarak aşı sertifikası almalarını sağlayan elektronik bir çözüm başlattı: heilsuvera.is.

İzlanda ayrıca yakında AB ve Schengen ülkelerinden herhangi biri tarafından verilecek olan tüm 'COVID-19 aşı sertifikalarını' tanımaya karar verdi. İzlanda'ya ulaşan ve bu ülkelerden herhangi birinde aşı olduklarını kanıtlayan bir belgeye sahip olan yolcular, sınır tarama prosedürlerinden muaf tutulacak.

İtalya

İtalyan hükümeti aşı sertifikalarıyla ilgili herhangi bir plan belirtmemiş olsa da, İtalya Ulusal Seyahat ve Turizm Endüstrisi Federasyonu İtalyan hükümetini ulusal aşı uygulamalarını hızlandırmaya ve virüse karşı aşıyı alanlara sertifika vermeye çağırdı.

Federasyon, diğerlerinin yanı sıra, hükümete, on aylık hareketsizlikten sonra, İtalyan turizm endüstrisinin en geç baharın sonuna kadar yeniden başlaması gerektiğini hatırlatarak hükümeti, seyahat için aşı sertifikaları vererek ve kabul ederek uyumlu çözümler bulmaya çağırdı.

Polonya

COVID-19 aşısını yaptıranlara, aşı olmayanlara göre daha fazla özgürlük tanımak için aşı pasaportu getirme planlarını açıkladı.

Belge, yalnızca vatandaşların halk sağlığı sistemi hesabından indirilebilecek bir QR kodu şeklinde düzenlenecek. Akıllı telefonu olmayanlara bir alternatif basılı versiyon daha çıkarılacak.

Polonya'nın Sağlık Bakanı Yardımcısı Anna Golawska, "Belge kişi aşı olduğunu teyit edecektir ve aşılanmış insanlar yetkili olduğu bu haklarını kullanabilir Aşılı kişinin sözde pasaport olacak" dedi

Belgenin sınır ötesi seyahat için kullanılıp kullanılmayacağı belirsizliğini korurken, 'pasaport' olarak adlandırılıyor olması büyük bir gösterge.

Portekiz

Avrupa ülkeleri arasında seyahati kolaylaştıracak bir 'aşı sertifikası' oluşturma fikri de Portekiz makamları tarafından desteklenmiştir.

Portekiz İçişleri Bakanı Eduardo Cabrita, aşılamanın Avrupa Birliği'nin iç sınırlarında çeşitli önlemlerin kaldırılmasına izin verecek kadar güvenli olduğuna inanıyor ve belgenin "güvenlik kanıtı olarak hareket etmesi ve sınırlardaki belirli gereksinimleri, özellikle de gerekliliği ortadan kaldırması gerektiğini savunuyor."

Slovakya

Slovak hükümetinin gerekli güvenliği sağlarken AB'de mümkün olan en yüksek düzeyde serbest dolaşıma izin vereceğine inandığı COVID-19 sertifikasının uygulanmasına desteğini gösteren AB ülkeleri arasında yer alıyor.

"Böyle bir sertifika, aşıya ilişkin verilere ek olarak, tamamlanmış testler veya COVID-19 hastalığının olası üstesinden gelme hakkında bilgi de içermelidir," Dışişleri Bakanlığı ve Slovak Cumhuriyeti Avrupa İşleri Bakanı Martin Klus, 18 Ocak'ta Avrupa Birliği ülkelerinin Avrupa işleri için bakanların ve devlet bakanlarının gayri resmi bir video konferansında söyledi.

Aynısı, AB içindeki mevcut kısıtlamaların ortasında, böyle bir belgenin insanları gereksiz bürokrasiden kurtarabileceğini de iddia etti.

İspanya

İspanya Turizm Bakanı Reyes Maroto, ülke hükümetinin, diğer bazı AB ülkeleri tarafından başlatılanlarla aynı kullanıma sahip bir 'aşı sertifikası' oluşturmak için çalıştığını da duyurdu.

İsveç

İsveç, COVID-19'a karşı aşılanmış kişileri tespit etmek için yaza kadar dijital koronavirüs pasaportu planlarını ortaya koyan en yeni ülkelerden biri.

Sosyal işler bakanı Bakan Lena Hallengren, "Belgelerinin uluslararası geçerliliği için, dünya çapında tüm ülkeler tarafından kabul edilmelidir. İsveç zaten certificates.f için uluslararası bir standart geliştirmek üzere aktif olarak çalışıyor" ifadeleri kullandı.

1 Haziran'a kadar hazır olması beklenen "aşı pasaportu" İsveç'te aşı olan herkese verilecek ve bu sertifika ile aşı olmayanlardan daha fazla özgürlük tanınacak.

Editör: İsveç Gündemi