Kısıtlamaların kaldırılmasına gerekçe olarak toplumda aşılanan oranın artması ve sağlık hizmetlerinde durumun stabil olarak değerlendirilmesidir.

Başbakan Magdalena Andersson, salgının muhtemelen İsveç'in 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en büyük çile olduğunu söyledi.

İsveç normale dönüyor

Perşembe günü, hükümet ve İsveç Halk Sağlığı Kurumu, bazı kısıtlamaların artık kaldırılacağını duyurdu.

"İsveç'i yeniden açmanın zamanı geldi diyen Magdalena Andersson, bugün alınan kararın pandeminin bittiği anlamına gelmediği, ancak diğer yandan tamamen yeni bir aşamaya girildiğini söyledi.

Hükümet ve İsveç Halk Sağlığı Kurumu, diğer şeylerin yanı sıra daha hafif bir hastalık üzerine yapılan birkaç uluslararası çalışmadan sonra omikron varyantı hakkındaki bilgi durumunun iyileştiği gerçeğine atıfta bulundu.

"İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük çile"

Uzun süren kısıtlamalardan sonra biraz daha normale dönmek için önemli faktörler: Elde edilen verilere göre, yeni varyantların artık hasta yatış ve ölüm oranlarına fazla etkisi olmağı ve toplumdaki aşılama oranının artması olarak açıklanıyor.

"İsveç'ten gelen veri ve kanıtların da aynı durumu gösteriyor" ifadeleri kullanan Magdalena Andersson, enfeksiyonun yayılmasında büyük bir artış görmemize rağmen, yoğun bakım (IVA)'daki covid-19 hastalarının sayısının yılın başından beri sabit kalıyor dedi.

Bu, yakın zamanda tüm kısıtlamaları kaldıran komşu ülkeler Norveç ve Danimarka ile aynı çizgiyi takip ediyor.

"Pandemi, muhtemelen İsveç'in İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en büyük çile" vurgusu yapan Magdalena Andersson, "Hepimiz bir şeylerden vazgeçmek zorunda kaldık ve çoğumuz sahip olduğumuz en değerli şeyi kaybettik" dedi.

Aynı zamanda, İsveç'te enfeksiyonun yayılması yüksek olmaya devam ediyor. Normale dönmeye çalışırken, hasta olanların hala evde kalması tavsiye ediliyor.

Aşısızlar için özel tavsiyeler uygulanmaya devam edecektir.

"Hükümet ve Halk Sağlığı Kurumu gelişmeleri çok yakından takip edecek. Yeni virüs varyantları ortaya çıkarsa ve durum değişirse yeniden kısıtlamalar gelebilir" ifadeleri kullanan başbakan Magdalena Andersson, normale dönmeye çalışırken bazı şeyleri aklımızda tutmaya devam etmeliyiz şeklinde konuştu.

Aşılanmamışlar için bazı kısıtlamalar devam edecek

Devam edecek kısıtlamalarla ilgili ayrıntılar 9 şubat öncesine kadar netleşecek ve bu yönde detaylar toplumla paylaşılacak.

Kaldırılan kısıtlamalar, halka açık toplantıları ve halka açık etkinlikleri, hizmet yerlerini ve özel toplantıları etkileyenleri içerir.

Daha büyük sosyal toplantılardan kaçınma konseyi de kaldırıldı. Kuzey ülkeleri için getirilen giriş kısıtlamaları da kaldırılacak.

Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren, İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun covid-19'un sosyal olarak tehlikeli bir hastalık olarak sınıflandırılmasının sona ermesi için bir bilgi sunacağını söyledi.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Karin Tegmark Wisell de gelecekte covid-19'un nasıl sınıflandırılacağına dair bilgi verdi.

Karin Tegmark Wisell, "İsveç Halk Sağlığı Kurumu, covid-19'u artık sosyal açıdan tehlikeli ve genel olarak artık riskli bir hastalık olmadığını değerlendirdi. Bu pandeminin bittiği anlamına gelmiyor. Ancak bu, pandemi ile yaşayabileceğimiz anlamına geliyor" dedi.

Alınan yeni kararla 9 Şubat 2022 itibarıyla şuana kadar devam eden tüm kısıtlamaların kalkacağı belirtildi.

Editör: İsveç Gündemi