İsveç'ten daha kötü olan ülkeler: Çek Cumhuriyeti, Birleşik Krallık, Monako, Slovakya ve Litvanya. 

Başhekim Johan Styrud, havaların soğumasıyla birlikte ülkede artan can kayıplarını, bir felaket olarak değerlendirdi.

Aftonbladet'in incelemesine göre İsveç Halk Sağlığı Kurumu da ölenlerin sayısındaki artışı bekliyor, küresel karşılaştırmada İsveç gerçekten kötü bir durumda. 

Geçen hafta (14 Ocak) covid-19'daki günlük İsveç ölümlerinin sayısı, milyon kişi başına ortalama 13,1 olarak tamamlandı. Böylelikle İsveç, yedi günlük ölüm ortalamasına göre dünyada altıncı sırada yer alıyor. 

DataSweden'deki verilere göre, İsveç covid-19 ölümleri konusunda dünyanın en karanlık ve en çok etkilenen ülkelerinden biri.

Pandemi sırasında şimdiye kadarki en kötüsü 20-26 Mayıs tarihleri ​​arasında yaşandı, bu tarihler İsveç dünyadaki en kötü etkilenen ülke olduğu zamandı. Ancak o günlerde, yedi günlük ortalama şimdikinden çok daha düşüktü, milyon kişi başına 4,5 ila 5,3 ölüm vardı. Haziran ayının çoğunda, ilk on listesinde yer alan İsveç, daha sonra kötü etkilenen ülkeler listesinden çıkmayı başarmıştı.

Son zamanlarda, İsveç bir kez daha en çok etkilenen ülkeler listesinin zirvesine çıktı. 14 Aralık'ta, milyon kişi başına yedi günlük ortalama 6,3 ölümle 25. sırada olan İsveç, 8 Ocak'ta on ikinci ve şimdi ilk on listesinde altıncı sırada yer alıyor.

Aralık ayında İsveç, aynı zamanda daha sert ve daha katı kısıtlamalar getirdi. Ancak şu anda azalan ölü sayısı olan Danimarka'da kapanma daha güçlüydü. Danderyd Hastanesi başhekimi ve Stockholm Tıp Derneği başkanı Johan Styrud şöyle diyor:

"İsveç'teki durum bir insanlık trajedisi, korkunç. Bunun için gerçekten diyecek sözüm yok. Enfekte olduğunuz andan itibaren, ölmeniz birkaç haftayı bulur. Geçen sonbaharda İsveç'te yaptığımız şey şu anda okuduğumuz şeydi" ifadeleri kullandı.

Görünüşe göre Danimarka'daki daha güçlü kapanış sonuç vermeye başlıyor öyle değil mi? 

"Evet, kesinlikle. Danimarka iyi davranıyor. İsveç'te açılıp etkinliklerde 50 kişiden 300 kişiye çıkmış olmamız tamamen yanlıştı. Etkisi olan tek şey, aynı yerde çok sayıda insanla temasa izin verilmemesidir".

İsveç'i karantinaya gitmeli mi? 

"Evet. Tam olarak nasıl olacağını bilmiyorum. Ancak Norveç bu baharda çok sert bir şekilde kapanma kararları aldı, birkaç hafta insanlar yaşadıkları ilçelerden başka ilçelere gitmekte bile zorlandılar, hareket kısıtlandı. İnsanların sayısını hesaba katarsanız, şimdi İsveç'tekinin onda biri kadar ölüleri var."

Bu kimin hatası? 

"Nihayetinde hükümet sorumludur. O zamandan beri, İsveç için işleri farklı yapan ve farklı planları olan 21 bölgeye sahip olmak çok uygunsuz oldu. Gerçekten ayak uyduramıyorlar. Norveç'te sağlık hizmetleri, her şeyi ve planları satın alan bir kişinin olduğu devlet aracılığıyla kontrol edilir."

Ülkeler covid-19 ölümlerini farklı şekillerde rapor ediyor. İstatistikleri nasıl etkiliyor?

"Ülkeler arasında farklılıklar var. Ancak İsveç ve Norveç hakkında konuştuğumuzda olduğu gibi, rapor verme şeklinizde on kat fark yok. İsveç çok kötü bir durumda. Böyle bir sonucu görmek beni çok üzüyor."

Editör: İsveç Gündemi