Uluslararası kararlarla birlikte kapıların kapanması, ulaşım sektörünün olumsuz etkilenmesi ve iş piyasasındaki daralmalarla birlikte oluşan panik ortamına yönelik atılması gereken adımlar konusunda hükümet harekete geçti.

Hükümet korona salgınını durdurmak için ne yapıyor? Yeterince yapıyor mu? İşte hükümetin şimdiye kadarki eylemleri.

Şuana kadar tedbirler konusunda iç ve dış bazı uzmanlar ve ülkeler tarafından eleştiri alan İsveç, iş piyasasının olumsuz etkilenmemesi ve hayatın sürdürülebilir olmasını sağlamak için bir takım adımlar attı.

SINIRLAR

19 Mart Perşembe günü, İsveç sınırlarını kapattı. AÇA ve İsviçre dışındaki ülkelerden ülkeye "gereksiz" seyahatler durduruldu..

Amaç, korona virüsünün yayılmasını önlemek.

İsveç vatandaşları giriş yasağı kapsamında değil. Ayrıca, eğer giriş amacı evlerine dönmek olan, AÇA vatandaşları ve aile üyeleri için de istisnalar vardır.

Alınan karar 30 gün geçerlidir.

HAVA VE DENİZCİLİK

Hükümet, 5 milyar SEK'e kadar devlet kredi garantisi vaat etti. 1,5 milyar devletin ana sahibi olduğu SAS'a yönlendiriliyor.

İsveç genel taşımacılığı, yolcu ve eşya taşımacılığı da dahil olmak üzere yaklaşık 20 havayolu tedbir kapsamına alındı.

OKULLARIN KAPANMASI

Ulusal Eğitim Ajansı, okullara eğitimlerini uyarlamaları için daha fazla fırsat sunan yeni bir düzenleme getirildiğini duyurdu. Yönetmelik, enfeksiyon kontrol hekimlerine danışılarak okulların kapatılabileceğini duyurdu. Karar 11 Mart'ta verildi.

UZAKTAN EĞİTİM

Tüm kolejler, yetişkin eğitimi ve üniversitelere hükümet tarafından 18 Mart Çarşamba gününden itibaren uzaktan eğitim verilmesi kararı alındı.

İŞ PİYASASI

16 Mart'ta hükümet C ve L ile birlikte korona salgını sırasında şirketleri desteklemek için bir destek paketi başlattı. Paket, tam olarak kullanılırsa, iş piyasası için 300 milyar SEK'in üzerinde bir tutar oluşturuyor.

Bu, 2020 yılında devlet bütçesinin üçte birine denk geliyor. Hükümet, tedbiri kredilerle finanse etmeyi ve böylece İsveç hükümetinin borcunu artırmayı amaçlamaktadır.

HASTALIKLAR VE VAB

Devlet geçici olarak hastalık izni maliyetlerini, kısa süreli izin ücretlerinin bir bölümünü üstlenecek ve kurumlar vergisi ödemeleri için bütçe ayıracak.

Hasta olan herkes rapor gerekmeksizin 14 güne kadar evde kalabilecek. Karar 13 Mart'ta yayınlandı.

Hasta bir çocuğun (WAB) bakımı için evde kalan herkesin sekizinci günden itibaren sağlık raporuna ihtiyacı olmayacak. "Çocuğun enfeksiyon yaydığı konusunda somut bir şüphe varsa" tazminat ödenecek.

SAĞLIK

10 Mart Pazartesi günü hükümet, korona virüsünün etkilerinden etkilenen şirketlere, hükümete ve sağlık hizmetlerine yönelik hedefli eylemler şeklinde ek bir bütçe sunacağını duyurdu.

İsveç hükümeti tarafından alınan ekonomik ve sağlık tedbirlerine ek olarak, virüs vakalarının tespiti ve sürecini yöneten Halk Sağlığı Kurumu ülkedeki yaşlı nüfusta salgının yaygınlaşmasını önlemek için tüm önceliklerini yaşlı nüfusa vermiş bulunuyor. Ölüm riskinin yüksek olduğu yaş grubu ile ilgili alınan bu kararların hayati önem taşıdığı belirtiliyor.

Stockholm belediyesi dün itibarıyla tüm yaşlı ve bakım evlerine yönelik ziyaretlerine kısıtlama getirdi.

Salgının başkent Stockholm'de daha etkili ve risk seviyesi bulunduğu görüşü üzerine, Stockholm'de virüsle mücadele konusunda kapasite artırmak için çalışmalar yürütülüyor.

Editör: İsveç Gündemi