DAGENS NYHETER

- Ilımlı Parti, Merkez Parti ve Hristiyan Demokrat Parti seçmenlerinin büyük çoğunluğu, İsveç Demokratları ile partilerinin savunduğu benzer konularda işbirliği yapılmasına sıcak bakıyorlar.

- Başsavcılık binasına intihar saldırısı, barış görüşmelerinin çökmesi ve Taliban’ın saldırılara başlayacağını bildirmesiyle, bu yıl Afganistan son on yılın en kanlı ilkbaharını yaşayabilir.

- Ilımlı Parti içerisinde, hükûmet ile Aralık ayında varılan anlaşmaya karşı olanların sayısı artıyor.

- Birleşmiş Milletler Suriye Özel Elçisi Staffan de Mistura’nın girişimiyle, Suriye’de barışı sağlamak için altı hafta sürecek olan barış görüşmeleri başladı.

- Suudi Arabistan’da cinayet ve hırsızlıkla suçlanan Yemen, Eritre, Çad ve Sudan vatandaşı oldukları bildirilen beş kişi kafaları kesilerek idam edildi.

- İsrailli bir insan hakları örgütü, İsrail ordusunun geçen yaz Gazze’ye düzenlediği saldırılar sırasında askerlere "hareket eden her şeye ateş etmeleri" emrini verdiği belirtildi.

SVENSKA DAGBLADET

- 500 gün içerisinde faaliyete geçmesi planlanan Karolinska Hastanesi’nin Solna’daki yeni binası Stokholm’deki sağlık krizini çözmekte yetersiz kalabilir.

- İngiltere genel seçimlerinden sonra hükûmetin kurulmasında küçük partiler kilit rol oynayabilir.

- Irak’ın başkenti Bağdat’ta hafta sonu meydana gelen saldırılarda, Irak kökenli İsveçli bir gazeteci hayatını kaybetti.

- İsveç Demokratlarının lideri Jimmie Åkesson, diğer partilerin altyapı ve enerji politikalarından endişe duyduklarını ve parti olarak sanayide verimliliği artıracakları garantisi verdiklerini bildirdi.

AFTONBLADET

- Başbakan Stefan Löfven’in en büyük sorunu, seçmen sayısındaki düşüsün yanı sıra vermiş olduğu sözleri yerine getirecek faaliyetlerde bulunmamış olmasıdır.

- Teknoloji devi Apple piyasaya sürdüğü yeni uygulamalarla, İsveçli online müzik dinleme servisi Spotify’i yok etmek istiyor.

- Uzmanlar İsveç kronunun son yıllarda Amerikan doları karşısında değer kaybetmesi nedeniyle tatilini yurt dışında geçirecek olanların daha yüksek ücretler ödemek zorunda kalacakları konusunda uyarıda bulundular.

- Son zamanlarda Ukrayna’da en az on Rus yanlısı destekçinin ölmesi, olayların intihar olmadığı şüphesini artırıyor.

EXPRESSEN

- OECD eğitimde daha iyi bir sonuç elde etmek için İsveç okullarının acilen reformdan geçirilmesi gerektiğini bildirdi.

- Moldova’nın AB üyeliği konusunda AB ülkeleri arasında görüş ayrılığı bulunuyor.
Editör: İsveç Gündemi