İsveç Basınının okuyucusuna bugün ulaştırdığı haber özetleri şöyle:

DAGENS NYHETER

- Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras Yunanistan’ın ekonomik sorununun çözümü için dün Berlin’de bir araya geldiler.

- Hükûmet partileri arasında bahar bütçesi görüşmeleri başladı.

- İsveç’e iltica başvurusunda bulananların yüzde 18’nin okul çağındaki çocuklar olduğuna dikkat çeken Okul Teftiş Kurulu, bu çocukları eğitmek için belediyelerin ve ilçelerin öğretmen sayısı bakımından hazır olmadıklarını, yabancı kökenli öğretmenlerin işe alınmasının en doğru çözüm olduğunu savundu.

- İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, seçim günü Arap seçmenler hakkında yaptığı açıklamalarından dolayı özür diledi.

- Fransa’da Marine Le Pen’in liderliğini yaptığı aşırı sağ parti Ulusal Cephe (FN) seçimlerde birinci olamadı, ancak kurulduğundan bu güne kadarki en yüksek oya ulaşarak bir zafere imza attı.

SVENSKA DAGBLADET

- İsveç polisi, internet üzerinden çocuklara yönelik cinsel içerikli saldırıların sayısında çok ciddi artış olduğunu bildirdi.

- İsveç Merkez Bankası yetkilileri, uygulanan yıllık para politikası hakkında bilgi vermek için Meclis Mali Komitesi ile bugün bir araya gelecek.

- Malezya yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle, Saab Gripen savaş uçaklarını alma kararını erteleyebilir.

- BM, Gazze’de savaş suçu işlendiği gerekçesiyle soruşturma yapması için oluşturduğu Komitenin soruşturmaya başlamasının üç ay ertelendiği bildirildi.

AFTONBLADET

- İtalyan’ın Milano şehrinde mankenlik vaadiyle kandırılıp altı aydır bir evde hapis tutulan ve tecavüze uğrayan 20 yaşındaki İsveçli genç bir kız polis tarafından kurtarıldı.

- Adalet Bakanı Morgan Johansson, Skåne bölgesinde sığınmacıların yaşadığı bir evi ziyareti esnasında saldırıya uğradı.

- Sağlık sorunları nedeniyle aylardır hastalık izninde olan İsveç Demokratlarının lideri Jimmie Åkesson Nisan ayında görevine tekrar başlayacağını bildirdi.

- Yapılan bir araştırma, Hristiyan Demokrat Parti seçmenlerinin parti liderliğine yeni seçilen Ebba Busch Thor’dan partiyi daha çok sağa kaydırması beklentisi içerisinde olduklarını gösterdi.

EXPRESSEN

- İsveç’in Uddevalla şehrinde üç kişinin öldürülmesi olayına karışmakla suçlanan bir kişi daha gözaltına alındı.

- İsveç Kralı Carl Gustaf ve Dışişleri Bakanı Margot Wallström, son günlerde ortaya çıkan Suudi Arabistan krizi hakkında görüşmek için dün bir araya geldiler.
Editör: İsveç Gündemi