İsveç medyasının okur kitlesine ulaştırdığı günün haberleri ile ilgili özetler şöyle:

DAGENS NYHETER

- Göteborg’nun Hisingen bölgesinde meydana gelen silahlı saldırı sonucu iki kişinin hayatını kaybetmesi üzerine, İçişleri Bakanı Anders Ygeman çetelere karşı daha geniş kapsamlı önlemler alınacağını açıkladı.

- Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, İsveç iş adamlarına artık vize vermeyeceklerini açıkladı.

- AB devlet ve hükümet başkanları perşembe günü Brüksel zirvesinde Yunanistan’ın mali durumunu görüştüler.

- Arap dünyası ile İsveç arasındaki kriz derinleşiyor.

- İsrail’de seçimlerden zaferle çıkan Binyamin Netanyahu koşulların değişmesi halinde ikili devlet modeline karşı olmadığı mesajını verdi.

SVENSKA DAGBLADET

- BM İnsan Hakları Konseyi, İslam Devletinin Irak’taki Yezidilere karşı bir soykırım gerçekleştirmiş olabileceğini bildirdi

- İsveç kiliselerinin üye sayısı geçen yıl 65 bin azalışla toplamda 6,3 milyona geriledi.

- Rusya ülke genelinde eğitim talimi yapan asker sayısını iki katına çıkardı. Talim yapan asker sayısı 80 bin olarak verilirken, talim yapan savaş uçaklarının sayısının 220 olduğu bildirildi.

- Ilımlı Partiden Anna Kinberg Batra ve Karin Enström son zamanlarda dışişlerinde gelişen olaylar neticesinde kapıların kapanmasının endişe verici olduğunu açıkladılar.

AFTONBLADET

- İsveç kraliyet ailesinden Prens Carl Philip ve Sofia Hellqvist’in 13 Haziran’da Stokholm’de evlenecekleri bildirildi.

- İsveç Suudi Arabistan ile derinleşen siyasi krizi tamir etmek için her yolu deniyor.

- Fransa’da Bordeaux yakınlarındaki Louchats şehrinde bir evde 5 bebek cesedi bulundu.

- Brüksel’de dün gerçekleşen AB zirvesinde Rusya’ya uygulanan yaptırımların uzatılmasına karar verildi.

- Göteborg’taki silahlı saldırıyı gerçekleştiren şüpheliler halen yakalanamadı.

EXPRESSEN

- Göteborg’ta iki kişinin ölmesiyle sonuçlanan saldırılar bağlamında; işsizliğin artması, konut sorununun artış eğiliminde olması ve eğitimdeki sonuçların kötüye gitmesi gibi sorunlar neticesinde bölgede şiddetin daha da artabileceğinden endişe ediliyor.

- Sosyal Sigortalar Kurumu aylardır hasta olan İsveç Demokratları’nın lideri Jimmie Åkesson’a hasta kaldığı dönemler için hastalık parası ödemeyi reddetti.

- Suudi Arabistan ile yaşanan krizin baş sorumlusu olarak görülen Dışişleri Bakanı Margot Wallström birçok kesimden ağır eleştirilere maruz kaldı.

- Tunus’ta yaşanan ve 21 kişinin öldüğü müze saldırısını üstlenen İslam Devleti bunun sadece bir başlangıç olduğunu bildirdi.

- Güneş tutulması bugün İsveç’in bütün bölgelerinden görülebilecek. İsveç’te bir sonraki güneş tutulmasının 2039 yılında olması bekleniyor.
Editör: İsveç Gündemi