İsveç Medya'sının okurlarına ulaştırdığı bazı önemli haberler kısaca şöyle:

DAGENS NYHETER

- Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, Rus yanlısı politikacılar

tarafından verilen gıda fiyatlarının düşeceği, elektrik ve su teminin düzeleceği sözleri yerine getirilmedi.

- Hükûmetin bahar aylarında görüşülecek olan savunma bütçesi hakkında Ilımlı Parti liderliğindeki ittifak partileri arasında görüş ayrılığı devam ediyor.

- Ülkeler arasında daha sık kullanılmaya başlanan siber saldırılar nedeniyle İsveç, siber saldırılara karşı daha iyi korunma ve buna karşılık verme yeteneğini arttırıcı teknikleri geliştiriyor.

- İsveç Parlamentosu’nda yabancı ülke kökenli milletvekili sayısı açısından Sol Parti yüzde 23,8’lik oranla başı çekerken, Merkez Parti’de hiç yabancı kökenli milletvekili yok.

- Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in davetini kabul etti. Ziyaret Nisan ayı başında gerçekleşecek.

- 2010 yılından bu yana İsveç’e ailelerinden ayrı olarak gelen 245 mülteci çocuk kayıp.

SVENSKA DAGBLADET

- Stokholm’de yanlış park edilen araçlara uygulanacak ceza oranı artabilir. Bu alandaki en yüksek ceza 1500 kron olabilir.

- Svenska Dagbladet gazetesi, Suudi Arabistan’ın İsveç Büyükelçisini geri çağırılmasının, Dışişleri Bakanı Margot Wallström’un İsveç Parlamentosu’nda 11 Şubat’ta yaptığı bir konuşmaya bağlı olduğunu ortaya çıkardı.

- İsveç’in NATO helikopter sanayinden almayı düşündüğü ve 2020 yılında teslim alınması planlanan deniz altı avcı helikopterlerinin tesliminde gecikme olabilir.

- BM, Suriye'de savaş suçu işleyen kişilerin listesini, açılacak herhangi bir soruşturma kapsamında paylaşabileceklerini açıkladı.

- İsrail’de yapılan genel seçimleri, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun lideri olduğu Likud Partisi önde tamamladı.

AFTONBLADET

- Dünyada meydana gelen doğal afetlerin artması nedeniyle Uluslararası Kalkınma İşbirliği Bakanı Isabella Löven İsveç'in bu tür afetler için yardımlarını arttıracağını bildirdi.

- İsveç genelinde devam eden güzel havalar hafta sonu yerini soğuk ve karlı bir havaya bırakacak.

- İsrail seçim sonuçları, Filistin ile İsrail arasında barışın sağlanmasını ümit edenler açısından olumlu neticelenmedi.

- Ilımlı Parti’nin gençlik kollarında en az 170 kişinin haberi olmadan hileli bir şekilde kayıt edilmiş olabilecekleri gerekçesiyle iç soruşturma başlatıldı.

EXPRESSEN

- Alman havayolu şirketi Luftansa’da çalışan pilotlar, yarın kısa ve orta menzilli uçuşlarda bir günlük greve gidiyor.

- Körfez ülkeleriyle ticari ilişkileri bulunan 40’a yakın şirketin yetkilileri, Dışişleri Bakanlığı’nda perşembe günü Dışişleri Bakanı Margot Wallström ile Sanayi, Ticaret ve İnavosyan Bakanı Mikael Damberg başkanlığında yapılacak kriz toplantısına davet edildi.

- İsveç Radyosu Yankı programı, inşaat devi Skanska’nın Çek Cumhuriyeti’nde rüşvet olaylarına karıştığını ortaya çıkardı.
Editör: İsveç Gündemi