İsveç basınında öne  çıkan günün haberleri şöyle:

DAGENS NYHETER

- Konut ve Şehirleşme Bakanı Mehmet Kaplan, ülkede bulunan konut sorunun çözümünde devletin ekonomik sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini söyledi.

- Rusya’nın şaşırtıcı bir şekilde Kuzey Kutup Bölgesinde askeri tatbikata başlaması üzerine İsveç Savunma Bakanı Peter Hulqvist “İskandinav ülkelerinin ve İsveç’in bölgedeki savunma sistemlerini güçlendirmelerinin daha da önem kazandığını” söyledi.

- ABD tarafından Malmö’deki Yahudilerin durumlarının endişe verici olduğu değerlendirmesi yapılması üzerine, Barack Obama üç yıl içerisinde ikinci kez özel elçisi Ira Foman’ı Malmö’ye gönderdi. Foman bölgedeki Yahudi cemaatine bağlı okulu ziyareti sırasında anti semitizm ile ilgili bir konuşma yaptı.

- Pakistan'ın Lahor kentinde bir Katolik kilisesine bombalı saldırı düzenlenmesini protesto etmek için 5 bin kişi sokaklara çıktı.

- Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras siyasi desteğini artırmak için Avrupa ülkelerinin başkentlerini ziyaret etmeye hazırlanıyor. Çipras ilk ziyaretini gelecek hafta pazartesi günü Berlin’e yapacak.

SVENSKA DAGBLADET

- Ilımlı Parti başkanlığındaki ittifak partileri, Stokholm bölgesinde bir hastanenin daha özelleştirilip özelleştirilmeyeceği konusunda araştırma yapılmasına karar verdiler.

- İsrail’de bugün gerçekleşecek seçimlerde Binyamin Netanyahu’nun en güçlü rakibi İsaac Herzog’a (İşçi Partisi) karşı seçimleri kaybedebileceği söyleniyor.

- Eritre’de yaşayan insanların durumunu geçen yıldan bu yana araştıran BM Araştırma Komitesi Başkanı Mark Smith, ülkedeki durumu “köleliğin modern şeklinin uygulandığı yer” olarak özetledi.

- İş ve İşçi Bulma Kurumu’na kayıtlı kişi sayısının bir önceki haftaya kıyasla geçen hafta 3046 kişi azalışla toplam 199.375 kişi olduğu ve işsiz sayısının azalma eğilimi gösterdiği belirtildi.

AFTONBLADET

- İsrail bugün seçime gidiyor.

- Rusya Başkanı Vladimir Putin, on bir günlük bir aradan sonra tekrar televizyon ekranlarında göründü, ancak bu süre içerisinde nerede olduğu halen belirsizliğini koruyor.

- İsveç’te hükûmetin kurulmasından bu yana medyada en az ismi geçen bakan Strateji, Gelecek Konuları ve Nordik İşbirliği Bakanı Kristina Persson oldu.

- İş Piyasası Bakanı Yvla Johansson, geçici süreliğine ülkeye çalışmak için gelenlerin iş güvenliğini güçlendirecek önlemler alacaklarını bildirdi.

EXPRESSEN

- İsveç Demokratları diğer partilerden yeni isimleri bünyesine katmaya devam ediyor. Ilımlı Parti’nin Parlamentodaki grubunda siyasi sekreterlik görevinde bulunan Madeleine Eriksson, İsveç Demokratları Sosyal Komitesi’nde siyasi uzman olarak çalışmaya başladı.

- Yüksek Öğretim ve Araştırma Bakanı Helene Hellmark Knutsson, hükûmetin belirlediği “2020 yılında Avrupa’daki en düşük işsizliğin bulunduğu ülke” hedefine ulaşmak için yüksek öğretime daha fazla yatırım yapılması ve bu kurumların sosyal değişimde etkili bir güç olması gerektiğini vurguladı.

- AB ekolojik gıdaların lüks ürünler olarak özel dükkânlarda satılmasını öneren yasayı yürürlüğe koymaya hazırlanıyor.

- Güney Pasifik’te bulunan ada ülkesi Vanuatu’yu vuran Pam kasırgası sonrası ülkeye yapılan yardımlar bölgeye ulaşmaya başladı.
Editör: İsveç Gündemi