İsveç medyasının okuyucusuna ulaştığı önemli haberlerin özetleri şöyle:

DAGENS NYHETER

- Yapılan bir araştırmaya göre Suudi Arabistan dünyada en fazla silah ithal eden ikinci ülke. Basra Körfezi ülkeleri silah ithalatını yüzde 71 oranında artırdı.

- Dagens Nyheter gazetesinin yapmış olduğu bir araştırma, her on kişiden altısının İsveç’in en büyük probleminin göç ve ülkeye gelen kişilerin topluma entegrasyonu olduğunu düşündüklerini gösterdi.

- Pakistan'ın Lahor kentinde bir Katolik kilisesine bombalı saldırı düzenlenmesi sonucu 14 kişi öldü, 70 kişi de yaralandı.

- ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'deki iç savaş beşinci yılına yaklaşırken Washington yönetiminin eninde sonunda Suriye'deki rejimin lideri Beşar Esed'le görüşmek zorunda kalacağını söyledi.

SVENSKA DAGBLADET

- Çin dünyada en fazla silah satan ülkeler arasında üçüncü sıraya yükseldi. Çin’den silah alan ülkelerin başında Suriye, Sudan, Etiyopya, Burma geliyor.

- Brezilya'da birçok eyalette düzenlenen gösterilere katılan yaklaşık bir milyon kişi Devlet Başkanı Rousseff'in yönetimi bırakmasını istedi.

- Novus araştırma şirketi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, İsveçlilerin yüzde 43’ü yaz aylarında yurt dışına tatile gidebilir, en çok tercih edilen tatil beldesi Mallorca iken, çocuklu ailelerin tercihlerinde ise Antalya başı çekiyor.

- İsveçlilerin son yıllarda et tüketimi yerine sebze veya ekolojik ürünlere yöneldiği, bu ürünlerdeki tüketimin çok hızlı arttığı ortay çıktı.

- Yeşiller Partisi Stokholm Belediyesi Sosyal Şube Başkanı Ewa Larsson, AB ülkelerinden gelip dilencilik yapan göçmenlerin durumlarının düzetilmesi için Stokholm Belediyesi’nin uzun dönemli stratejik bir çalışma yapacağını söyledi.

AFTONBLADET

- 5-12 Mart tarihleri arasında 1844 kişiyle yapılan bir ankete göre, İsveç Demokratlarına olan destek yüzde 16’ya çıktı, Sosyal Demokrat partiye olan destek ise yüzde 1,4 oranında azaldı.

- Güney Pasifik’te bulunan ada ülkesi Vanuatu’yu vuran Pam kasırgası sonrası ülke savaş alanına döndü.

- Silah ihracatı uzmanı Pieter Wezeman, İsveç’in Suudi Arabistan ile olan askeri işbirliği anlaşmasını bitirmesi nedeniyle Suudi Arabistan’ın silah alımını azaltmayacağını, halen birçok Avrupa ülkesinin bu ülkeye silah sattığını söyledi.

- Rusya'da 1500’lü yıllardan kalma tarihi Novodeviçye Manastırı'nda yangın çıktı.

EXPRESSEN

- Yeşiller Partisi girişimini başlatanlardan birisi olan Per Gahrton, Hristiyan Demokrat partinin 1980’li yıllardaki çizgisinden koptuğunu ve şu anda Yeşiller Partisi ile işbirliği yapabilecek konuma geldiğini bildirdi.

- İsrail’de yarın erken genel seçimler yapılacak.

- Almanya, Fransa ve İngiltere Suudi Arabistan’a ağır silah satan Avrupa ülkelerinin başında geliyor.
Editör: İsveç Gündemi