İsveç medyasında öne çıkan etkili haberler kısaca şöyle:

DAGENS NYHETER

- Hükûmet İsveç’i korumak için seçim vaatlerindeki savunma bütçesine ek olarak, gelecek bir kaç yıl için 6 milyar kron yatırım yapılacağını duyurdu.

- Suriye’de beşinci yılına yaklaşan iç savaşta etkilenen çocuk sayısı 14 milyon, ayrıca yaklaşık 10 milyon kişi de evinden göç etmeye zorlandı. Öte yandan dünya genelinde savaş mağdurlarına yapılan yardımlar azalma eğiliminde.

- İsveç İşçi Bulma Kurumu’nun yeni işe başlayanları teşvik amacıyla şirketlere yapmış olduğu maddi yardımı kötüye kullanan bazı şirketler bugün yargılanmaya başlanacak.

- ABD'nin Ferguson kentindeki protesto gösterilerinde iki polisin vurulmasında sonra kentte yeni olaylar yaşanmasından korkuluyor.

- İsveç Dışişleri Bakanı’nın Suudi Arabistan’a yönelik insan hakları ve demokrasi konusundaki eleştirilerine Amerika’dan da destek geldi.

- İzlanda AB’ye üyelik başvurusunu geri çekme ve AB ile müzakereleri durdurma kararı aldı.

SVENSKA DAGBLADET

- İsveç’in son günlerde Suudi Arabistan ile yaşadığı diplomatik krize rağmen Margot Wallström, İsveç’in BM Güvenlik Konseyi’ne seçileceğini umuyor.

- Uddevella’da meydana gelen üç kişinin öldürülmesi olayından sorumlu tutulan iki kardeş dün Göteborg Mahkemesi tarafından tutuklandı.

- Bangladeş’te bir çimento fabrikasında meydana gelen patlamada altı kişi öldü, yaklaşık 50 kişi yaralandı.

- SAAB Bulgaristan’a 10-15 adet yeni Gripen savaş uçağı satmayı hedefliyor.

AFTONBLADET

- Ilımlı Parti Avrupa Parlamentosu Milletvekili Christofer Fjellner “Sosyal Demokrat Parti’nin BM Güvenlik Konseyi’nde yer almak için yapmış olduğu hareketlerin İsveç’in saygınlığına zarar verdiğini” söyledi.

- Öldürülen Rus muhalif lider Boris Nemtsov’un kızı, işlenen politik cinayetten Vladimir Putin’in sorumlu olduğunu söyledi.

- İsveç Maliye Bakanı Magdelena Andersson, dün düzenlenen bir basın toplantısında, “İsveç’e yapılacak genel yatırımlar ile savunma yatırımları için İsveç vatandaşlarının daha fazla vergi ödemeye hazır olduklarına inandığını” söyledi.

EXPRESSEN

- Halk Parti Milletvekili Fredrik Malm, Sol Parti’nin Ukrayna’daki Rus yanlısı ayrılıkçı gruba yakın bir kuruluşa para yardımında bulunduğunun ortaya çıkmasından sonra yaptığı açıklamada, Sol Parti’nin diktatörleri destekleyici eylemlerden kaçınması gerektiğini vurguladı.

- İsveç’in Växjö bölgesinde faaliyet gösteren Tolk&Lots İsveç AB isimli bir şirketin İsveç İş ve İşçi Bulma Kurumu’ndan ülkeye yeni gelenlere iş bulmak için 2012 ile 2014 yılları arasında 13,2 milyon kron almasına rağmen sadece bir kişiye iş bulduğu ortaya çıktı.

- İsveç Dışişleri Bakanı Suudi Arabistan ile oluşan diplomatik krizden sonra eleştirilere verdiği cevapta, “Spekülasyon yapmaya gerek yok ve başımızı dik tutmamız gerekiyor.” dedi.

- Savunma Bakanlığı, İsveç’in savunmasında kullanılacak 6,2 milyar kronluk ek bütçenin ilk etapta

Gotland bölgesindeki savunma yeteneğini güçlendirmek için kullanılacağını bildirdi.
Editör: İsveç Gündemi